- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Безуспешан покушај Запада да украјинизира дневни ред министарског састанка Г20

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров на самиту Г20 на Балију
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на самиту Г20 на Балију - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
Пратите нас
Већина чланица Г20, односно, земаља Глобалног југа није подржала покушаје представника западних земаља да се „украјинизира“ агенда састанка и дискусија скрене са проблема у економици, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Према речима министра, земље у развоју су на седници „активно истицале потребу да се избегне вештачко сужавање могућности кроз покушаје постизања геополитичких циљева“, који су често осмишљени да бране интересе само једне мале групе земаља.
„Покушаји неких наших западних колега да на министарским састанцима Г20 скрену дискусију са разматрања овог кључног питања на тему подршке кијевског режима, на неосновано оптуживање Руске Федерације и да на сваки могући начин украјинизују дневни ред, ове покушаје већина земаља у развоју, већина земаља Глобалног југа не подржава. И то је доказала дискусија која се овде водила“, објаснио је Лавров.
Министар је истакао да је предлог дневног реда састанка био базиран на питањима која се тичу светске економије.

Запад не жели озбиљан дијалог ни о украјинском сукобу ни о стратешкој стабилности

Шеф руске дипломатије је, поред тога, подвукао да земље Запада категорички не желе озбиљан дијалог о Украјини.
Лавров је нагласио да је амерички државни секретар Ентони Блинкен након састанка са председником Бразила Лулом да Силвом рекао новинарима да не види никакве услове за почетак преговора око решавања украјинског сукоба.
„Познато вам је шта смо ми говорили, при чему смо наше речи потврдили и на делу у Истанбулу пре две године. То што говоре наше колеге, нека сами објасне зашто категорички не желе никакав озбиљан дијалог о реалним проблемима које су сами створили у Украјини. О проблему, пре свега, нацистичког режима, који је као свој циљ објавио истребљење свега што је руско“, објаснио је министар на конференцији за новинаре након министарског састанка на Г20.
Он је такође истакао да од САД није било ни озбиљних предлога о одржавању преговора о стратешкој стабилности, иако је Москва отворена за преговоре са Вашингтоном, али узимајући у обзир све аспекте, који на њу утичу, укључујући америчку агресију против Русије.
Истовремено, додао је он, немогуће је повратити поверење када су САД прогласиле Русију претњом, непријатељском државом коју треба уништити и нанети јој стратешки пораз.
Лавров је, поред тога нагласио да на маргинама Г20 није имао контакт са државним секретарем САД Ентонијем Блинкеном и министром спољних послова Велике Британије Дејвидом Камероном.

Москва не жели да зависи од хирова Европе

Коментаришући нове санкције САД и других западних земаља Русији, министар је казао да ће Москва на то одговорити практичним корацима, усмереним ка независном развоју руске економије и развоју веза са партнерима који су способни да преговарају.
Он је такође додао да уколико европске земље покушају да обнове односе са Русијом, чинећи је зависном од њених хирова, Москви такви контакти нису потребни.
Дипломата је закључио да се везе западних земаља и Русије могу поново успоставити ако се и када оне „опамете“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала