Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На северу КиМ корисници социјалних давања ни данас нису могли да подигну новац

© Sputnik / Теодор АнастасијевићКосовска Митровица
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
Пратите нас
Због одлуке Централне банке у Приштини о забрани употребе динара на Косову и Метохији, корисници различитих социјалних давања, ни данас нису успели да подигну новац који им је уплаћен на рачуне.
Грађани указују да имају проблеме због одлуке Приштине о укидању платног промета у динарима, јер су у неколико последњих дана добили уплате социјалне помоћи, дечијег додатка, као и плата из централне Србије, али да до тог новца не могу да дођу и забринути су на који начин ће обезбедити основне животне намирнице.
У филијалама Поште и Поштанске штедионице на северу Косова и Метохије грађанима се на шалтерима из залиха исплаћује највише до 10.000 динара или исти износ у еврима, док у српским срединама јужно од Ибра, динара нема данима, што грађане приморава да по новац иду у Куршумлију, Врање или Бујановац.
Такозвана ЦБК донела је уредбу којом се од 1. фебруара забрањује употреба динара на КиМ, затим је саопштила да је у сарадњи са банкама и другим финансијским институцијама предузела додатне мере за, како наводе, лакше спровођење уредбе о забрани коришћења српског динара.
Рок који су одредили, како су навели, неће моћи да буде дужи од три месеца, а власти у Приштини су претходно у два наврата, без икаквог образложења, забраниле транспорт динара до трезора који се налази у Лепосавићу.

Грађани ни у Штрпцу нису могли да подигну плате

Просветни радници у Штрпцу, због уредбе такозване Централне банке Косова, ни данас, због недостатка динара, нису успели да подигну своје плате које су им уплаћене на рачуне.
Испред поште у Штрпцу велики број грађана чекао је у реду како би подигли своје зараде и примања који су им уплаћени, али динара није било, потврдили су за Танјуг мештани Штрпца.
Како кажу, јако су забринути због акција приштинских власти због којих не могу да дођу до свог зарађеног новца и истичу да им је на овај начин, директно угрожена егзистенција.
Истакли су и да ће, уколико се проблем не реши, по своје зараде до прве банке у централној Србији морати да путују више од 100 километара.
Поледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала