- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Мари: Новак отежава живот младим играчима

© AP Photo / Christophe EnaНовак Ђоковић и Енди Мари
Новак Ђоковић и Енди Мари - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер света и Енди Мари, бивши број један, током каријере одиграли су 37 међусобних мечева, а последњи још 2017. године у Дохи. Седам година после њиховог последњег дуела прослављени Британац говорио је о томе колико му је сваки пут било тешко против српског аса.
Чак 26 пута Новак Ђоковић победио је Ендија Марија, док је у 11 мечева Британац био бољи. На врхунцу каријере Британца њихови мечеви били су спектакуларни, али када би се сада срели Новак би вероватно имао изузетно лак задатак.
„Играо сам много финала против Ђоковића и увек је било невероватно тешко, иако смо на неки начин заједно одрасли и имао сам много искуства у игрању против њега у највећим такмичењима. Чак бих рекао да је у другом делу своје каријере још јачи“, рекао је Мари на конференцији за медије у Дохи.
Бивши број један Новака је последњи пут победио 2016. године у финалу Завршног мастерса. Те године Енди је Ђоковића победио и у Риму, али сматра да је млађим играчима много теже данас јер се носе са великим притиском с обзиром на Новакова достигнућа.
„Оно што је он постигао у последњих пет-шест година много отежава живот младим играчима. Када они стану на терен против њега, знајући да је освојио 24 грен слема и 98 титула укупно, није им лако уз лимитирано искуство које имају. Играти против некога ко је толико тога освојио, заиста је тешко“, истакао је Мари.
У положају у каквом су сада млађи играчи против Новака, Енди је би против Роџера Федерера и Рафаела Надала.
„Ја сам се слично осећао када сам играо против Роџера у мом првом финалу Ус Опена или када сам играо против Рафе у завршници великих турнира. Није исто играти у финалу или у четвртфиналу и полуфиналу. Зато је младим тенисерима тешко када виде Новака са друге стране мреже, заиста им је тешко да га победе. И то не само због тениског фактора који је код њега невероватан, него и због психолошке снаге јер је он то пуно пута прошао док многим младим играчима то тек почиње да догађа“, сматра прослављени Британац.
Док Новак и даље влада тениском сценом, Мари је 50. на свету, мучи се и није победио од октобра.
„Никада нисам имао овакав период у каријери. Није баш најлепше искуство. Али ако успем да то прихватим као прилику да нешто научим, биће то прави изазов. Никада до сада нисам губио мечеве у серијама, увек је било супротно, добијао сам их на тај начин“, истакао је Мари.
Упркос свему славни Енди не жели да каже збогом тенису.
„Довољно сам јак да истрпим све те ударце. Нисам изгубио апетит за спорт или тренинге и надам се да ће се све преокренути. И даље уживам у припремама за турнире и мечеве. Ствари нису увек перфектне, надам се да ћу ово искуство моћи да искористим у будућности ако будем радио као тренер“, рекао је Мари.
Новак Ђоковић и Арина Сабаленка - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
СПОРТ
Сабаленка: „Морам чешће да причам са Новаком – зато побеђујем“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала