- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Паклени план НАТО – списак мета усред Русије

© Flickr / MarijananaРусија НАТО
Русија НАТО  - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
Пратите нас
Информација да земље НАТО-а траже од Кијева списак циљева на територији Русије изнова потврђује саучесништво западних земаља у злочинима кијевског режима. Њихово учешће у сукобу већ превазилази оквире прокси рата и потврђује директну умешаност НАТО у борбена дејства против руске војске, оцењује руска стручна јавност.
Експерти оцењују да ће украјинске снаге највероватније започети нападе у радијусу од 100 километара од државне границе, постепено повећавајући домет напада.
Покушаће да погоде инфраструктурне објекте - рафинерије нафте, железничке чворове, мостове. Циљ је да омету руску логистику, снабдевање горивом и кретање војних конвоја. Осим тога, неће одустати ни од терористичких напада на руске градове и цивиле.
То неће допринети процесу мирног решавања украјинског сукоба, већ ће само довести до још озбиљније ескалације.
„Како то коментарисати, ако је већ познато и очигледно да су западне земље диркетно укључене у овај сукоб, а Украјина више није само њихов савезник, већ директан инструмент борбе против Русије. Дакле, овде није питање ни како ће Русија одговорити ако крену напади на руске градове, јер они се ионако већ изводе. А ако, на пример, Украјина добије неко озбиљније наоружање, онда ће то питање бити тешко за Русију, зато што Москва и даље штеди главни град Украјине – Кијев. Али, ако уследе напади на наше руске градове и они буду прилично јаки, критични, онда више нећемо моћи да штедимо ни Кијев“, каже руски војни експерт Константин Блохин.
Западне земље су од самог почетка отворено учествовале у украјинском сукобу, дотурајући Кијеву оружје, муницију и војну технику, док истовремено западни инструктори обучавају украјинске снаге, а саветници руководе операцијама против Русије. Самим тим, захтев земаља НАТО-а да им се достави списак циљева на руској територији само још једна потврда њиховог учешћа у овом сукобу..
„Таква дрскост је постала могућа само захваљујући томе што су уверени у своју некажњивост. Не плаше се да може доћи до узвратних акција и спокојно се одлучују на такву ескалацију сукоба“, оцењује руски политиколог Владимир Џарала.
Доброобавештени извор Спутњика наводи да је Запад захтевао од украјинских власти да доставе списак циљева на територији Русије и да образложе сврсисходност напада на те циљеве. Према његовим речима, борбена примена ракета које добија Украјина одвија се под контролом НАТО стручњака који практично претварају кијевски режим у терористичку организацију попут ДАЕШ-а (забрањена у Русији). Све то сведочи о директној умешаности НАТО у борбена дејства против руске војске.
НАТО земље, испоручујући такво наоружање, одлично схватају да режим Зеленског примењује терористичке методе и да тим ракетама гађају цивилне објекте на територији Русије, убијајући ненаоружане руске грађане. Како је додао извор, западни спонзори кијевског режима условљавају наставак испорука ракета већег домета ефикасношћу њихове примене.
© Sputnik / Anton Vergun / Уђи у базу фотографијаМосква украјинске нападе на руске градове карактерише као тероризам, поручујући да ће починиоци бити сурово кажњени
Последствия обстрела центра Белгорода ВСУ - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
Москва украјинске нападе на руске градове карактерише као тероризам, поручујући да ће починиоци бити сурово кажњени

Хоће ли Запад испоручити ракете већег домета

Руски експерти наводе да амерички лобисти у сфери наоружања имају огроман интерес да Америка настави са испорукама оружје Украјини, а Блохин оцењује да се сада припрема јавност на испоруку ракета већег домета, те да је питање времена када ће оне бити испоручене Кијеву. Он подсећа да се већ месецима разматра питање испоруке немачких крстарећих ракета „таурус“, домета до 500 километара.
„Ако сада Украјину терају да направи списак градова и листу циљева, то је заправо показатељ да ће Украјина добити ово оружје. И ту се опет намеће питање наше реакције на набавку овог оружја“, каже руски експерт.
Канал НБЦ њуз је обелоданио да америчка администрација намерава да Украјини пребаци верзију балистичких пројектила „атакамс“ већег домета него раније. То ће, како се наводи, омогућити Украјини да изврши дубље нападе унутар полуострва Крим.
Експерти објашњавају да је циљ западних земаља да отегне овај сукоб у нади да ће исцрпети Русију, војно и економски.
Запад и даље наставља да делује у оквирима „стратешког пораза Русије“, док Русија треба да настави да делује на основу својих интереса - уништава војну инфраструктуру Украјине, „мeље“ западно оружје које се испоручује украјинским оружаним снагама и осигура сопствену безбедност.

Русија ојачала радарско поље

У сваком случају, акције Кијева и Запада изнова потврђују да специјална операција демилитаризације и денацификације Украјине мора бити доведена до краја, истичу експерти.

„Али, овде се јавља питање ескалације. Ако не дође до ескалације, онда ће се наставити исти ток руске специјалне операције. Ако дође до ескалације од стране Запада онда ћемо морати да појачамо ту ескалацију и реципрочно одговоримо“, каже Блохин.

Уколико би се Кијев усудио да лансира ракете дубоко у руску територију, на пример, да гађа Москву, то повукло озбиљне геополитичке последице и жестоку одмазду.
Тврдње Вашингтона да не омогућува и не подстиче нападе на руску територију су, према речима руских стручњака, чиста лаж, смишљена у циљу да се доведе у заблуду западни електорат.
Руски војни стручњаци упозоравају да ће напади на руску територију и убудуће бити организовани, и то уз помоћ западних партнера, јер је потребно дати не само кординате циља, већ и команду када се напад најбоље може извести. Није случајно што је недавно објављено да Русија шири радарско поље, што омогућава да се претње - дронови и ракете - на време пронађу и униште.
Русија је раније послала ноту земљама НАТО-а због испоруке оружја Украјини, а сваки терет који садржи западно оружје за Кијев означено је као легитимна мета за руске снаге. Оцена је и да се земље НАТО-а „играју ватром“ испоручујући оружје Украјини.
Сенатор са Крима Сергеј Цеков напомиње да је важно проверити аутентичност информација о томе да је НАТО затражио списак циљева у Русији, али је сагласан да би то могла бити још једна потврда да је НАТО у потпуности укључен у овај сукоб.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала