- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Поражавајуће последице по Украјину: Зашто Америка без плана за одржавање шаље наоружање Кијеву

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаУништена украјинска војна опрема у Авдејевки
Уништена украјинска војна опрема у Авдејевки - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
Пратите нас
САД и њихови савезници не промисле двапут пре него што кијевском режиму пошаљу оружје намењено само за краткорочну употребу, рекао је за Спутњик војни експерт и пуковник у пензији Анатолиј Матвијчук.
Према речима генералног инспектора Пентагона Роберта Сторча, америчко министарство одбране је прошле године обезбедило Украјини борбена возила пешадије "бредли", тенкове "М1 абрамс" и пресретаче противваздушне одбране "патриот", без дугорочног плана одржавања.
Он је упозорио да, иако Министарство одбране тренутно ради на изради таквог плана, „недостатак предвиђања по овом питању је забрињавајућ и то треба одмах исправити“.
Чињеница да Пентагон није успео да испланира одржавање поменуте војне опреме имала је и имаће далекосежне последице по украјинску војску, рекао је за Спутњик војни експерт Анатолиј Матвијчук.
Као пример, навео је недавно ослобођени град Авдејевку, где су оклопна возила "бредли" била једноставно „удављена“ у блату, не успевајући да се покрену.

„Што се тиче тенкова "абрамс", видите да се [украјинска команда] плаше да се тенкови појаве на бојном пољу јер страхују да ћемо их пресрести и да неће моћи да се крећу кроз блато. Резултат је јасан. „Они [украјинске снаге] су претрпели огромне губитке у људству и опреми, док су Руси напредовали на разним подручјима“, рекао је Матвијчук говорећи о неуспешној контраофанзиви Кијева.

Он је објаснио да је начин на који су се "бредлији" показали у Авдејевки, као и непојављивање "абрамса", сасвим очекиван јер је, како је навео, потребно много напора да се ова компјутеризована војна опрема одржава и припреми за употребу.
Када је реч о недостатку резервних делова и обученог особља за украјинску војну опрему коју испоручује Запад, такође треба имати на уму да ово оружје очигледно није предвиђено за дуготрајну употребу, сматра руски експерт.
„Верујем да су Американци, на пример, дали кијевском режиму војну опрему која им није потребна. Трљали су руке говорећи да су је испоручили Украјини, где ће се користити и неће морати да плате накнаду за рециклажу“, каже Матвијчук.
Он је подсетио да што се тиче врхунских тенкова, као што је Абрамс, њихов цео систем за одржавање мотора треба да се чисти сваких 12 сати рада јер се мотор може покварити.
„А ако се мотор поквари, потребна је потпуна замена, посао који Украјинци неће моћи сами да ураде“, додао је стручњак.
На питање како се десило да је Вашингтон послао скупо оружје у Кијев без израде плана одржавања, Матвијчук је објаснио да је Пентагон у почетку планирао да у Пољској постави такозвани сервисни систем, али је тај сценарио одбачен након што су се Пољаци посвађали са украјинским председником Зеленским око залиха жита.
Везе Вашингтона и Варшаве су прошле године биле ослабљене због прилива украјинског жита у ЕУ. Пољска је, заједно са Словачком и Мађарском, једнострано продужила забрану бесцаринског увоза украјинског жита након што су ограничења уведена од стране ЕУ истекла у септембру 2023.
Након што је Украјина одговорила подношењем жалбе Светској трговинској организацији, заменик министра економије те земље Тарас Качка упозорио је да ће Кијев повући своју жалбу против три земље ЕУ ако обезбеде гаранције да неће ограничавати извоз житарица у будућности.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала