- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Игре будућности“ – прва победа Србије у Русији

© Фото : Fortuna Esports Подизање пехара Црвена Звезда, Испортс Балкан лига
Подизање пехара Црвена Звезда, Испортс Балкан лига - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
Пратите нас
Спектакуларном мултимедијалном церемонијом отворене су "Игре будућности" у руском Казању, а Србију на овој манифестацији представља више комбинованих екипа.
Издвајају се тимови ФК "Црвена звезда" у сајбер-фудбалу, КК "Партизан" у сајбер-баскету и 12-годишњи фудбалер Филип Аврамовић и тренер омладинске школе ФК "Црвене звезде" Марко Милић у програму "Фудбал за пријатељство фигитал" за децу из 13 земаља света.
Преко 2.000 такмичара свих узраста из 107 земаља од јуче учествује у 21 фиџиталних такмичарских дисциплина које комбинују адаптиране формате сајбер-спортова и правих такмичења на такође посебно приређеним спортским борилиштима.
Такмичења ће се одржавати у четири вишенаменска спортска центра широм Казања, и очекује се да ће их пратити на стотине милиона људи широм светам све до затварања Игара 3. марта.

У присуству високих званица и више председника земаља региона и света, аудиторијуму од преко 5.000 хиљада присутних у главној хали Казањ Експа обратио се председник Русије Владимир Путин, пожелевши учесницима успешна спортска надметања у новом формату.

Први такмичарски дан у коме су наше екипе наступале посрећио се кошаркашком тиму Партизана, који је са 42:35 победио белоруску екипу Експонента.

„Формат у коме прво играмо сајбер-баскет 2 на 2, па онда силазимо на терен је веома изазован, и кључ успеха је добро избалансирати тим по квалитетима учесника у оба формата и бити барем конкурентан после првог дела“, рекао је Марко Чакаревић, некадашњи првотимац и најпознатији члан фиџиталног тима КК Партизан у Казању.

У петак их очекује веома изазован меч против екипе Р3 из Шпаније.

„Игре будућности су за сваког од нас једно сјајно искуство, и нисмо веровали да ћемо овако нешто икада моћи да видимо", рекао је Немања Јокић из е-спортс тима ФК "Црвена звезда.
Према његовим речима, тим од три професионална е-спортс играча и петорице играча футсала се припрема за први меч у недељу на плејстејшнима које су понели из Србије – као и на терену и теретани, где ће на ФИФА игри по двојица играча наступити у два полувремена трајања од три минута, а пренесене бодове настојати да побољшају до победе четворица играча у пољу и голман на футсалу.
„Више бисмо волели да се у групној фази играју мечеви против свих екипа, али је принцип такав да се са једном победом такмичење наставља у осмини финала а са две – већ улази у четвртфинале, па и то додаје на неизвесности", рекао је Јокић.

„У овако динамичном формату такмичења мораћемо да будемо потпуно фокусирани од самог почетка, јер вас евентуалне грешке у само три минута полувремена могу скупо коштати. Изузетно је важно наћи добру равнотежу у стручности за сајбер и футсал сегмент такмичења унутар чланова тима", каже сајбер-фудбалер ФК "Црвена звезда" Милош Аранђеловић.
„Код нас су три играча стручњаци за ФИФУ а петорица за футсал, па мислимо да смо кроз једномесечне посебне припреме успели да анулирамо евентуалне слабе тачке у тиму које би противници желели да експлоатишу", објашњава Аранђеловић.
Њега од недеље очекују три утакмице у групној фази такмичења, и то прва против екипе из Мексика, а друга или против екипе из Чилеа или руског Ротора.
„Желео бих да се захвалим Републици Србији на свесрдној подршци кроз коју је створена прилика да учествујемо на овако великом и запаженом догађају који ће у перспективи остварити велики успех не само у Русији већ и широм света. Заиста смо привилеговани што смо присутни овде у оваквој конкуренцији и били у прилици да уживамо у спектаклу који је на импресиван начин дочарао шта су то заиста "Игре будућности", истакао је предводник комбинованог е-спортс и футсал тима ФК "Црвена звезда" Владимир Ракић.
Он је додао да ће шанса да учествују на овако великој смотри фиџиталног спорта значајно помоћи да се приближе деци и људима у Србији перспективу његовог развоја кроз спој физичке и дигиталне активности која је све заступљенија и неминовна у периоду кад се деца развијају.
„Уколико будемо могли да направимо праву равнотежу између ова два формата у будућности, фиџитал заиста може да заживи као спорт – па можда и да, без претенциозности, постане и права олимпијска дисциплина", наставио је Ракић и најавио да ће популарни "црвено-бели" учинити све да се добрим резултатима афирмишу у својој спортској породици и оправдају највише циљеве њиховог е-спортс тима.
„Поред незаборавних призора са церемоније отварања "Игара будућности", сигурно нам је из Казања највреднији онај у коме играчи Црвене звезде и Партизана загрљени и насмејани стоје иза велике заставе Србије. Заједно се трудимо да креирамо позитивну слику која ће ићи у јавност, јер сви играчи који су овде испред Црвене звезде и Партизана представљају два велика клуба, а кроз прави спортски ривалитет на најбољи начин - и нашу земљу", закључио је Ракић.
Застава Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
СПОРТ
Шесторо Руса може на Олимпијске игре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала