- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик открива о чему је разговарао са Путином скоро сат времена /видео/

© Sputnik / POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Милорад Додик
Владимир Путин и Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2024
Пратите нас
Разговор са председником Руске Федерације Владимиром Путином је био један од успешнијих разговора које смо до сад имали, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик. Додао је да је са Путином разговарао скоро сат времена.
„Примљени смо са пуно уважавања и добили смо прилику да причамо о стању у Српској и БиХ“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци након повратка из Русије и Белорусије, где је предводио делегацију Републике Српске у вишедневној посети.
Навео је да је позитиван однос Путина према Српској показан и овај пут.
„Дошао сам до закључка да Русија брани Дејтонски споразум од Америке“, рекао је Додик.

„Настављамо да сарађујемо, на свим пољима. Русија је спремна да настави са испорукама, пре свега гаса. Имаћемо и неке одређене нове оквире сарадње, који ће бити познати кроз време које долази. Путин је посвећен очувању стабилности и мира, како овде, тако и у региону“, рекао је Додик.

Додик је навео да је једна од тема била и чињеница да у БиХ постоји неизабрани странац.
„Путин је то већ знао, те је речено да је то недопустива пракса“, рекао је Додик.
Нагласио је да Русија веома цени што не дозвољавамо увођење санкција Русији.
„Рекли смо да не желимо наше чланство у НАТО и то није ствар Путина, то је наша ствар. Јер ми не видимо бенефите које би могли да добијемо од тога. Охрабрили смо и Путина да њихове компаније наставе са радом и инвестирањем. Многи желе да сакрију да је Русија највећи инвеститор у БиХ у прошлој години“, рекао је Додик.
Подсетио је да се састао и са председником Белорусије Александром Лукашенком, њиховим премијером, као и министрима пољопривреде и образовања.
"Белорусија има изузетно развијену индустрију и успели смо да договоримо разне аранжмане битне за Српску", рекао је председник Српске.
У Белорусији, додао је Додик, имамо пријатеља.
"То је развијена земља и није омотана бодљиковом жицом како то неки покушавају да представе", рекао је Додик.
Председник Српске је нагласио да је веома важно што се Српска показала као важан саговорник и руској и белоруској страни.
За наредни период Додик је најавио низ посета различитим земљама, како у региону, тако и у свету, те напоменуо да ће у наредна четири месеца два пута посетити Руску Федерацију

„У априлу ћу учествовати на безбедносној конференцији у Санкт Петербургу, а у јуну ћу опет посетити тај град у којем ће бити одржан Економски форум, који се годишње одржава под покровитељством председника Русије Владимира Путина. Почетком следеће седмице идем у Црну Гору, па ћу крајем те седмице бити у Анталији, на позив пријатеља из Турске“, рекао је Додик.

Најавио је да ће Српска до краја марта угостити и мађарског премијера Виктора Орбана, а планиран је и сусрет са председником Србије Александром Вучићем.

Додик почаствован Одликовањем које му је уручио Путин

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је почаствован што му је руски председник Владимир Путин уручио Одликовање „Александр Невски“, које је друго по значају у Русији након одликовања „Херој Русије“.
„Веома сам задовољан неким стварима о којима у овом тренутку не могу да говорим. Биће познате за месец дана“, навео је Додик.
Додик је одликован за велики допринос развијању сарадње Русије и БиХ и јачању партнерства са Републиком Српском.

Путин прихватио да буде покровитељ научно-технолошког парка у Српској

Додик је додао да је у вези са изградњом научно-технолошког парка, замолио председника Русије Владимира Путина да буде покровитељ једном таквом парку у Српској, што је руски председник прихватио.
"То је за нас веома важно, остаје нам сада само да договорамо детаље", рекао је Додик.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала