- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЕУ званично увела 13. пакет санкција против Русије: На листи и компанија из Србије

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу
Заставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2024
Пратите нас
Савет Европске уније званично је усвојио 13. пакет санкција против Русије који укључује 194 физичка и правна лица, наводи се у саопштењу Савета.

„Савет ЕУ донео је одлуку да уведе ограничавајуће мере против 106 физичких и 88 правних лица. Рестриктивне мере ЕУ због радњи које подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине до сада су уведене против више од 2.000 физичких и правних лица“, наводи се у саопштењу.

Поред тога, у нови пакет санкција ЕУ је укључила и 27 компанија и организација због наводне подршке руском војно-индустријском комплексу.

Нека од санкционисаних предузећа налазе се у трећим земљама: Индији, Шри Ланки, Кини, Србији, Казахстану, Тајланду и Турској. Истиче се да те компаније „учествују у заобилажењу трговинских ограничења“.

„Савет ЕУ је додао 27 нових организација на списак оних које директно подржавају руски војно-индустријски комплекс у његовом агресивном рату против Украјине. Против њих ће бити примењена строжа ограничења извоза робе и технологија двоструке намене, као и робе и технологија које могу дa допринесу технолошком унапређењу руског одбрамбеног и безбедносног сектора“, наводи се у саопштењу.
Како је прецизирала Европска комисија, санкције су уведене против четири компаније из Кине и по једне из Казахстана, Индије, Србије, Тајланда, Шри Ланке и Турске због наводне помоћи Русији.
Такође се наводи да је нови пакет санкција Европске уније усмерен на „ограничавање приступа“ Русије деловима за беспилотне летелице.
„Данашњом одлуком проширује се листа забрањене робе која може да донесе технолошком развоју руског одбрамбеног и безбедносног сектора, укључујући компоненте за развој и производњу беспилотних летелица“, наводи се у тексту.

На „црној листи“ и министар одбране Северне Кореје

Европска комисија је касније саопштила да је ЕУ у оквиру новог пакета антируских санкција увела ограничења против 10 руских правних и физичких лица која су, како сматрају у Бриселу, повезана са испорукама оружја из Северне Кореје у Русију.
На листи санкција ЕУ је и министар одбране Северне Кореје Сун Нам, као и неколико белоруских компанија и физичких лица због „пружања подршке руским Оружаним снагама“.
Нови пакет санкција званично ће ступити на снагу након објављивања у службеном гласнику ЕУ.
Погледајте још:
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
РУСИЈА
Лавров: ЕУ претекле САД у русофобичној кампањи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала