- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хоће ли Српска бити први посматрач у БРИКС

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаЛого организације БРИКС
Лого организације БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2024
Пратите нас
Постоји остварљив пут којим би Република Српска могла да постане посматрач у БРИКС, што би јој отворило нове развојне шансе, оцена је саговорника Спутњика, који истичу тај да тај блок оставља својим члановима аутономију у одлучивању, док пут ка ЕУ подразумева одрицање од било какве сарадње са Истоком.
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је БРИКС интересантан за Србе и да се нада да ће Српска у будућности имати могућност да добије статус посматрача у овој организацији.

РС и Србија су „заточеници“ ЕУ

Додик је појаснио да БРИКС предлаже нови формат сарадње међу државама и народима, отвара нова тржишта, идеје, приступ напредним технологијама из других делова света због чега је интересантан Србима. Он је за руске медије рекао да на Западу постоји стереотип према БРИКС, присутан пре свега међу Бошњацима и западним савезницима у Сарајеву, који стављају вето на иницијативе важне за Српску.
Професор др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији и оснивач Евроазијског безбедносног форума, и Анђелко Козомора, политиколог из Бањалуке, сматрају да би посматрачки статус Српске у БРИКС био добра прилика за њен развој.
„У овом времену безбедносне и глобалне кризе посебно у Европи везано за украјинску кризу праве се те разделнице између НАТО пакта, Европске уније, Русије, Кине, колективних организација. Ми смо овде, на Балкану, пре свега у Србији и у БИХ и РС „заточеници“ ЕУ. Нити нас хоће, нити нас озбиљно држе у том процесу … Условљавају, уцењују, смањују наш животни стандард, узимају нам радну снагу и све оно што је перспективно и праве ниско профитне инвестиције а покушавају да преко таквог односа према нашем развоју утичу на стратешке одлуке у политичкој и свакој другој прилици,“ сматра Ковач.

Шанса за развој РС коз БРИКС

Он истиче да пут ка ЕУ подразумева одрицање од било какве сарадње са Истоком.

„Дакле, докле год не променимо стратегију ми ћемо бити заточеници у том процесу. Ако нас ЕУ око такозваног европског пута уцењује са територијалним интегритетом и суверенитетом око Косова и Метохије, ми треба постепено, лагано, без неких тензија да им се захвалимо на таквом путу. А паралелно да стварамо други пут, приближавајући се привредној, економској и свакој другој сфери према БРИКС, и да на тај начин стварамо предуслове за развој Републике Србије и Републике Српске,“ оцена је нашег саговорника.

Главна разлика, како објашњава Ковач, и предност БРИКС у односу на постојеће западне организације попут ЕУ јесте у томе што БРИКС не приморава своје чланице да се у сваком погледу одричу своје самосталности и идентитета.
„Русија је нама више пута дала шансу за сарадњу и тај пут је за Србију далеко безболнији него што је за Републику Српску. Она је ипак везана за заједничке институције са Федерацијом на нивоу БиХ а Федерација углавном реализује одлуке и смернице Запада. Дакле, у том процесу релативне веће аутономности РС она себе види у сарадњи са БРИКС, јер мали је број становника РС као и услови за инвестирање и верујем да би помоћ из БРИКС, па нека је то и у статусу посматрача, отворила шансе за инвестиције из држава које припадају овој организацији, и то инвестиције са далеко повољнијим каматама него што их добијамо од западних банака,“ закључује Ковач.

Питају се и земље БРИКС

Анђелко Козомара истиче значај сарадње РС и БРИКС за развој и економски напредак Српске у оквиру БиХ.

„Улазак у БРИКС или чак само посматрачки статус у овој организацији је идеја која је општеприхваћена у РС још до раније али ипак се за то питају земље БРИКС. Иначе, БРИКС може много да помогне РС, пре свега саветодавно и својим технолошким достигнућима, а РС која има потенцијал би брже и ефикасније напредовала. Познато је да све што из Бањалуке од развојних програма дође у Сарајево не добија сагласност, а да при том они сами ништа не раде ни у Федерацији. Дакле, БРИКС је сјајна развојна шанса за РС, чак и само са посматрачком улогом, јер би Српска могла да од тих земаља много научи и о развоју пре свега привреде а затим и финансијског сектора и нових технологија,“ истиче Козомара.

Пут до статуса посматрача

На питање о начину на који би Република Српска могла да постане посматрач у овој организацији Козомара објашњава:

„Сарајево по Дејтонском споразуму има међународну улогу, дакле сва међународна чланства и уговори су у домену одлука на нивоу БиХ. С друге стране посматрачки статус, о коме је овде реч није исто што и чланство у БРИКС јер посматрач - гост нема право одлучивања нити предлагања било каквих решења у оквиру ове организације. РС нема и не може да има своје амбасаде, али има своја представништва у више земаља рачунајући ту и Америку, Русију и ЕУ, која покушавају да остваре неке привредне контакте предузећима из РС са земљама у којима имају канцеларије… За сада та представништва нико није оспорио, чак ни острашћено Сарајево. На овој линији РС би могла да постане и посматрач у БРИКС. Али понављам, све зависи од чланица БРИКС,“ истиче Козомара.

Милорад Додик, који се управо вратио из посете Русији где се састао са председником Владимиром Путином, истакао да је Република Српска опредељена за развој односа са Руском Федерацијом у области економије, трговине, образовања и науке, те за размену технологије, а да се Бошњаци плаше да разочарају своје менторе и покровитеље - Американце и Британце.
Подсетимо и да су посланици Покрета социјалиста, партије коју је основао Александар Вулин, у августу прошле године поднели предлог резолуције Скупштини о придруживању Србије БРИКС.
Блок БРИКС основали су Бразил, Русија, Кина и Индија, касније му се прикључила Јужноафричка Република, а од 1. јануара ове године организацији се прикључило још пет чланица: Иран, Египат, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и Етиопија.
Погледајте и:
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
РЕГИОН
Додик: Српска се нада статусу посматрача у БРИКС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала