- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Очи на врх главе, дебела као гума од аута: Откривена нова врста џиновске анаконде /фото/

CC0 / rawpixel.com / змија
змија - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2024
Пратите нас
На удаљеном и скровитом подручју Амазоније, уз помоћ домородачког племена, научници су открили нову врсту џиновске анаконде.
Биолог Брајан Фрај са Универзитета Квинсленд у Аустралији предводио је тим који је у регији Бамено пронашао и проучио неколико примерака новооткривене северне зелене анаконде (Eunectes akayima).
„Племе Ваорани нас је позвало да истражимо регију и прикупимо узорке одређене популације анаконде, за коју се ширила гласина да је највећа до сада. Домородачки ловци су нас одвели у прашуму на десетодневну експедицију. Племе, наиме, ове змије сматра светима“, рекао је Фрај.
Фрај наводи да се северна зелена анаконда одвојила од јужне зелене анаконде пре готово 10 милиона година и да се генетски разликују за 5,5 одсто.
„То је врло значајна разлика. На пример, људи се од шимпанзе генетски разликују само око два одсто. Ово откриће је врхунац моје каријере“, додао је он.
У истраживању је учествовао и холандски биолог Фрик Вонк који је пре неколико дана на друштвеним мрежама објавио новији снимак сусрета с новооткривеном врстом џиновске змије.
„На снимку је највећа анаконда коју сам икада видео. Дебела је као гума од аута, дуга осам метара и тешка преко 200 килограма - с главом великом као моја“, написао је он.
До сада су биле познате четири врсте анаконде, међу којима је и зелена (такођер позната као дивовска анаконда). Зелене анаконде су прави дивови међу гмазовима. Највеће женке могу нарасти и више од седам метара те тежити преко 250 килограма.
Ове су животиње добро прилагођене животу који углавном проводе у води. Ноздрве и очи су им на врху главе, тако да могу да гледају и дишу док им је остатак тела потопљен. Маслинасте су боје, с великим црним мрљама, што им омогућује стапање са околином. Зелена анаконда се лако креће кроз воду и зна да нападне велики плен попут капибаре и јелена, пише „Конверзејшн“.
Ова створења нису отровна. Хватају плен великим, флексибилним чељустима, а затим га даве и гњече својим снажним телом пре него што га прогутају.
Истраживање по називом „Disentangling the Anacondas: Revealing a New Green Species and Rethinking Yellows“ објављено је у часопису „MDPI Diversity“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала