- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Русија је била у праву“: Председник Еквадора одбио да испоручи оружје Америци

Carondelet Palace, Flag of Ecuador - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2024
Пратите нас
Еквадор је одбио да преда старо совјетско оружје Америци јер је Вашингтон планирао да ту технику испоручи Украјини, изјавио је председник републике Данијел Нобоа за телевизију „Си-Ен-Ен“.
„На наше изненађeње, САД су јавно саопштиле да ће се то оружје користити у оружаном сукобу у Украјини, а ми не желимо да будемо део тога“, рекао је Нобоа, истакавши да није знао за планове Вашингтона у вези даље судбине оружја из Еквадора.
Он је констатовао да је Русија била „у праву“ по питању војне технике и поновио је да Еквадор неће учествовати у предаји оружја трећој страни, које ће на крају завршити у Украјини.
Нобоа је нагласио да је Русија трећи најважнији трговински партнер његове земље, те да власти Еквадора не желе да крше међународне споразуме.
Почетком јануара, Нобоа је изјавио да је спреман да замени стару совјетску технику за нову из САД. Међутим, испорука војне технике трећим земљама обично је забрањена уговорним условима. Након тога је Москва саопштила да „испорука те технике Американцима није потребна, него онима који знају да рукују техником руске производње (мисли се на Украјину)“. Она је упозорила власти Еквадора да би то био непријатељски корак.
Прошле седмице, председник Еквадора је ревидирао своју одлуку и одустао од испоруке руске технике САД.
Погледајте још:
Застава Еквадора - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2024
РУСИЈА
Еквадор одустао: Ништа од испоруке руског наоружања САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала