- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД објавиле нови пакет антируских санкција – на списку компаније и лица из Русије, Србије, Кине

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteПоглед на амерички Капитол
Поглед на амерички Капитол - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2024
Пратите нас
Министарство финансија Сједињених Америчких Држава објавило је нови пакет антируских санкција којим су обухваћене 93 стране компаније, од тога 63 из Русије, 16 турских, две из Киргизије и осам компанија из Кине.
Такође, ограничењима је обухваћено 26 физичких и правних лица из 11 земаља, укључујући Србију, Кину, Уједињене Арапске Емирате и Лихтенштајн, а којима се приписује да су испоручивали технологију и опрему Русији и тиме заобишли важећа америчка ограничења.
Санкције су погодиле и произвођача аутомобила „Аурус“, као и компаније „Императорска фабрика за производњу оружја“ у Тули, „Новатек-Мурманск“, „Алмазјувелирекспорт“, компанију за изградњу бродова „Звезда“, као и руске ИТ компаније „Т1“, „Ред Софт“.
Америчким санкцијама подлежу још оператер руског националног платног система „Мир“, као и банке „Авангард“, „Ростфинансбанка“, „Датабанк“ и друге.
Поред тога, ограничења су уведена и физичким лицима, међу којима су и руски амбасадор у Белорусији Борис Гризлов, државни секретар Савезне државе Дмитриј Мезенцев.
Санкције су уведене и против управника затвора у којем је преминуо Алексеј Наваљни.

Канада увела санкције Путиновом помоћнику

Истовремено, Министарство спољних послова Канаде саопштило је да су нове антируске санкције уведене против 10 физичких и више од 152 правна лица.
Канадски списак укључује: Авиокомплекс „Иљушин“, корпорацију „Алмаз-Антеј“, Руске хеликоптерске системе, Санктпетербуршку Банку.
Под санкцијама је и помоћник руског председника Игор Левитин.
Подсекретар Стејт департмента за политичка питања Викторија Нуланд најавила је јуче да ће нове западне санкције Русији бити разарајуће.
Подсетимо, амерички председник Џозеф Бајден примио је јуче супругу и кћерку Наваљног и том приликом је рекао да ће против Русије бити уведене санкције. У данашњем саопштењу Беле куће наводи се да се ради о 500 санкција и то због сукоба у Украјини и Наваљног.
Према њеним речима, већина санкција је осмишљена против руске одбрамбене индустрије, а да би се спречила сва досадашња заобилажења мера Запада против Руске Федерације због њене Специјалне војне операције у Украјини.
Први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански оценио је да западни табор држава припрема данас у Уједињеним нацијама правцати „скуп вештица“ и у Њујорк као муве слећу министри европских земаља.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала