Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вјоса Османи: ЦИК и даље проверава потписе грађана за смену градоначелника на северу КиМ

© AP Photo / Olivier MatthysВјоса Османи
Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2024
Пратите нас
Председник привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је данас да Централна изборна комисија у Приштини и даље проверава потписе грађана из четири општине на северу КиМ, а који су потписали петицију за смену такозваних градоначелника, као и да ће, када Комисија потврди потписе расписати изборе у року од 30 до 45 дана.
Османи је новинарима у Приштини рекла да ће ЦИК то урадити према административном упутству који је Приштина донела прошле године.
„Верујем да ће се врло брзо ЦИК састати да одобри оно што се зове оперативни план који предвиђа датуме свих осталих процедура, укључујући и када ће бити одржана смена градоначелника. Потребно је 50 одсто целокупног гласачког тела да гласају за и ако се тако нешто деси, у року од 30 до 45 дана расписаћу локалне изборе“, рекла је Османи, преноси Економија онлајн.
Грађани Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана у јануару су сакупили потписе за смену такозваних градоначелника који су изабрани на локалним изборима одржаним у априлу прошле године, а које су Срби бојкотовали због непоштовања бриселских споразума од стране Приштине, сталних упада специјалних јединица на север КиМ и противправних хапшења Срба.
На те изборе изашло је свега око 3,5 одсто бирача од укупно 45.950 уписаних, тачније тада је гласачко право искористило њих 1.567, од којих 13 Срба.
Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 становништва, налазе градоначелници Албанци.
Привремене власти у Приштини су прошлог лета усвојиле тзв. административно упутство за разрешење градоначелника путем петиције.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала