Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Протест здравствених радника у Грачаници: Угрожена нам је егзистенција, погођени и пацијенти /видео/

© Фото : Снимак са екрана/ Телеграм/ Спутњик СрбијаПротест здравствених радника испред Поште у Грачаници
Протест здравствених радника испред Поште у Грачаници - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2024
Пратите нас
Здравствени радници са територије општине Грачаница окупили су се данас испред поште у том месту како би изразили незадовољство због тога што, услед одлуке тзв. централне банке Косова, нису у могућности да подигну своје плате.
Доктор Далибор Стојановић изјавио је да поред тога што радници не могу да подигну свој зарађени новац, читава ова ситуација доводи у опасност и пружање здравствених услуга пацијентима.
„Ми смо до 1. фебруара на овом месту примали плате. Због одлуке тзв косовских власти приморани смо да за своје плате идемо до најближе експозитуре Комерцијалне банке у Куршумлији. То је за већину нас додатно малтретирање и додатни трошак. Сада ћемо морати да прелазимо 80 километара у једном правцу да подижемо своју плату коју смо зарадили радећи свој посао као здравствени радници“, рекао је Стојановић новинарима.
Педијатар Дома здравља у Угљару Зорица Јованић истакла је да ове апеле нико не чује, што је према њеним речима, перфидна и суптилна игра „великих“.
„Ми смо мали и не можемо ништа, али хајде да седнемо и да се договоримо шта треба урадити да би смо живели у миру једни поред других ако не можемо заједно“, рекла је докторка Јованић.
Здравствени радник Владимир Петковић апеловао је на представнике међународне заједнице да радницима, али и пацијентима обезбеде основно право на живот и егзистенцију.
„Овај потез Приштине угрожава, не само рад здравствених радника, него и саме пацијенте, међу којима има пуно старих и болесних који нису у ситуацији да оду по своја примања. Питам се како ће они да обезбеде новац за храну и лекове“, рекао је он.

Косовска Митровица: Особе са инвалидитетом испред Поштанске штедионице чекају исплату

Испред друге експозитуре Поштанске штедионице у северном делу Косовске Митровице створили су се велики редови, а међу окупљеним грађанима су и особе са инвалидитетом и посебним потребама који чекају да подигну накнаде.
Иако им је држава Србија уплатила цели износ накнаде они могу да подигну само по 10.000 зато што нема довољно динара, а проблем представља и то што им је тешко да отпутују до централне Србије како би подигли свој новац, преноси ТВ Мост.
Једна од присутних грађанки рекла је да је срамно и нељудски то што се дешава и запитала се чему служе бројне међународне мисије на КиМ које не предузимају апсолутно ништа за људска права најугроженијих особа.
„Никада нам нису помогли, а сада дипломатски ћуте када се укида једина помоћ коју добијамо. За ову децу и њихове родитеље опстанак зависи од примања и добијања помоћи једино из Србије“, рекла је она.
Многи од присутних кажу да је тешко инвалидима да оду у централну Србију како би подигли свој новац.
Мајци инвалидне особе ова ситуацији отежава живот превише и она је истакла да је цела ситуација и све што ради премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти срамота.
Грађани су огорчени због одлуке Приштине да забрани употребу динара и питају се шта ради међународна заједница, зашто је само неми посматрач.
Такозвана косовска централна банка донела је уредбу којом се од 1. фебруара забрањује употреба динара на КиМ, затим је саопштила да је у сарадњи са банкама и другим финансијским институцијама предузела додатне мере за, како наводе, лакше спровођење уредбе о забрани коришћења српског динара.
Рок који су одредили, како су навели, неће моћи да буде дужи од три месеца, а власти у Приштини су претходно у два наврата, без икаквог образложења, забраниле транспорт динара до трезора који се налази у Лепосавићу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала