- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривено значење речи у древној поруци на бронзаној руци из Шпаније /видео, фото/

© Фото : видео скриншот/ЈутјубИрулегијева рука
Ирулегијева рука - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2024
Пратите нас
Научници су дошли до нових сазнања о бронзаној руци старој око 2.000 година, са четири реда чудних симбола урезаних на површини, која је пре више од годину дана откривена на северу Шпаније. Нова студија сугерише да је испис на руци повезан са древним палеохиспанским језицима и можда је био део језика који се развио у баскијски у данашњој Шпанији.
Племе звано Васкони насељавало је ове крајеве отприлике у време када је рука била направљена, али пошто из тог доба нема много сачуваних писаних трагова, научници су претпостављали да је ово племе заправо било неписмено. Ова рука показује да то можда није случај, а научници верују да баш она може много рећи о Васконима - посебно о писаном језику који је постојао пре доласка Римљана.
„Детаљна лингвистичка анализа сугерише да писмо представља графички подсистем палеохиспанског језика који дели своје корене са савременим баскијским језиком и представља први пример васконске епиграфије“, пишу истраживачи у свом раду објављеном на сајту Универзитета Кембриџ.
Ово писмо је, како се наводи, исписано техником зграфито да би се креирале линије, након чега следе веће искуцане тачке. Није јасно који су инструменти коришћени, али истраживачи мисле да је оштар гвоздени алат могао бити један од њих.
На основу речи које се могу идентификовати и поређења са другим артефактима, истраживачи мисле да језик садржи „различити подсистем“. Иако није могуће у потпуности превести текст, научници су пронашли неке занимљиве паралеле са модерним баскијским језиком.
Једна од кључних веза коју истраживачи праве је између прве речи на руци, сорионеку, и баскијске речи зорионеко, што значи срећа. То указује и на значење поруке на руци али и на везу са баскијским.
„Текст исписан на овом артефакту, који је пронађен на улазу у кућу, тумачи се као апотропеј, као знак за молитву за срећу“, пишу истраживачи.
Могуће је да је рука имала неку врсту ритуалног или културног значаја, кажу научници, јер су древни Иберијци, наводно, својим заробљеницима одсецали десну руку, па би ова рука могла имати неко симболично или магијско значење.
Неколико артефаката из гвозденог доба који приказују позадину отворене десне руке откривено је у васконским и иберијским областима, а један реалистичнији артефакт из сличног временског периода пронађен у Зафару (Јемен) такође има занимљиву сличност.
„Нови натпис који је овде представљен пружа подршку растућој свести да су древни Васкони знали и користили писање, барем у извесној мери“, пишу истраживачи.
Истраживања се настављају о тзв. Ирулегијевој руци, названој по месту на којем је пронађена, а научници верују да ће открити много о племену које је неправедно било сврстано међу неписмене.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала