- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Из Америке цуре поверљиве информације из разговора о свемиру

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПолетање ракете "Сојуз 2.1б" са аутоматском станицом "Луна 25"
Полетање ракете Сојуз 2.1б са аутоматском станицом Луна 25 - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2024
Пратите нас
Контакт Русије и Сједињених Америчких Држава по питању оптужби Вашингтона да Москва планира да у свемир, наводно, распореди нуклеарно оружје против сателита, показале су се непродуктивним, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
„Као што је у последње време више пута наглашено и како је рекао председник Русије, ми немамо такве намере. Американци са таквим изјавама имају један циљ, а то је демонизација Русије. То је разлог што је контакт са њима потпуно непродуктиван по овом питању“, рекао је он.
Подсетио је и на чињеницу да Американци стално дозвољавају „цурење информација“, које су Русија и САД окарактерисале као поверљиве и осудио такво понашање.
Навео је да САД нису изнеле никакве доказе, оптужујући Русију за планове на тему распоређивања нуклеарног оружја у свемиру. Према његовим речима, Американци користе ову тему у пропагандне сврхе и то је уобичајено за Вашингтон. Рјабков је нагласио да су разумни представници међународне заједнице то одавно схватили и да такве америчке оптужбе не схватају озбиљно.
Осим тога, он је навео да није практично размештање нуклеарно оружје у свемиру, јер је то неодговарајуће окружење за његово распоређивање.
Нагласио је да Русија чека промену америчке политике како би обновила контакте о стратешкој стабилности и додао да Русија не разматра могућност изласка из Споразума о свемиру из 1967. године. Подсетио је да је то једна од кључних компоненти за регулисање те сфере.
Рјабков је навео да Москва види да Америка приписује Русији неке намере у свемиру које не постоје, а у исто време САД желе да у космосу дођу до предности, укључујући и предност у области наоружања.
Погледајте и:
Балистичке ракете Русије - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
РУСИЈА
Путин: Русија категорички против распоређивања нуклеарног оружја у свемиру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала