- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватски медији: Војни рок у Хрватској вероватно три месеца, обука у четири града

© AP Photo / Darko BandicХрватска војска
Хрватска војска - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2024
Пратите нас
За обучавање младих војника у оквиру најављеног обавезног војног рока, који би требало да траје три месеца, а који хрватска влада намерава да уведе одабрана су четири велика центра за обуку, касарне у Пожеги, Сињу, Пули и Бјеловару, а за још два раде се процене.
Војне обвезнике ће обучавати 650 војних инструктора, пише „Јутарњи лист“, а Министарство одбране Хрватске (МОРХ) и Главни штаб Оружаних снага одабрали су модел војног обучавања.
Нису прошла ни два месеца од дана када је хрватски премијер Пленковић на питање о увођењу обавезног војног рока рекао да то не долази у обзир, али да је могућ неки курс до предлога Главног штаба да се, како сазнаје „Јутарњи лист“, уведе тромесечно обавезно Темељно војно оспособљавање. То је званични назив иако ће га колоквијално готово сви звати обавезни војни рок.
Војно оспособљавање било би обавезно за све младиће када напуне 18 година, а девојке би могле да се пријаве добровољно.
За сада реч је само о предлогу МОРХ-а и Главног штаба који тек треба да усвоје влада и Хрватски сабор.
Како сазнаје загребачки дневник, у војним круговима сматрају да су три месеца сасвим довољна за војну обуку током које би нагласак био на физичкој припреми полазника и савладавању основних војних вештина.
Према проценама, годишње би на располагању требало да буде око 17.000 младића, а очекује се да би барем 15.000 њих могло да заврши војно оспособљавање, док би преостали део цивилно служио војни рок због приговора савести или би били проглашени здравствено неспособним за војну службу.
Тромесечна војна обука неће утицати на редовно похађање факултетске наставе.
Агенција Хина подсећа да је војни рок је у Хрватској суспендован 2008. године, а очекује се да ће бити враћен идуће године.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала