- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници на корак од производње универзалног серума за токсине свих змија отровница

Змија - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2024
Пратите нас
Више од 100.000 људи годишње, углавном у Азији и Африци, умире од змијског уједа, а тренутни серуми су корисни обично само за отров једне врсте змија, што значи да он мора да се прави на различит начин и није увек и свуда доступан. Али, научници са Истраживачког института Скрипс у САД дошли су до великог открића.
Они су развили антитела која блокирају ефекат смртоносних токсина у отрову различитих змија из Африке, Азије и Аустралије. Антитела, која су заштитила мишеве од иначе смртоносног отрова отровница међу којима су црне мамбе и краљевске кобре, описана су у Сајенс Транслејшнал Медицин.
У новом истраживању коришћене су форме токсина произведене у лабораторији да се испитају милијарде различитих људских антитела и идентификују она која могу да блокирају активност тих отрова. То је велики корак ка универзалном серуму за змијски отров, који би штитио од свих врста отровница, навели су из Института Скрипс.
„Ова антитела раде против једног од главних токсина који је пронађен код различитих врста змија и доводи до смрти десетина хиљада људи сваке године“, рекао је Џозеф Жардин, професор имунологије и микробиологије на Институт Скрипс.
У новом истраживању, научници су изоловали и упоредили протеине отрова из различитих врста отровница у коју спадају мамбе, кобре и крајтови. Открили су да да врста протеина 3FTx, која постоји код свих њих, има мали део који је сличан код већине врста. Осим тога, протеини 3FTx сматрају се веома токсичним и одговорним за парализу целог тела.
С циљем да открију антитела за блокирање 3FTx научници су направили иновативну платформу која ставља 16 различитих 3FTx у ћелије сисара, који се онда производе токсине. Ситемом елиминација, од више од 50 милијарди антитела, откривено је оно које има најјачу интеракцију са свим варијацијама токсина – 95Мат5.
Та антитела дата су мишевима и онда су тестирани ефекти отрова на њих. У свим случајевима, 95Мат5 није штитио само од смрти, већ и од парализе која јој обично претходи.
Иако је 95Мат5 ефикасна заштита против отрова свих змија, није и против отрова љутица, друге највеће групе змија отровница. Зато сада испитују и антитела за друге токсине и верују да комбиновање 95Мат5 са њима може да штити од свих змијских отрова.
„Мислимо да би коктел од ова четири антитела могао да буде универзални серум за све медицински релевантне змије на свету“, рекла је Ајрин Калек, истраживачица Скрипса и прва ауторка студије.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала