Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нова рунда у Бриселу: Хоће ли Приштина одустати од забране динара или ће ЕУ опет притискати Србију

© Sputnik / Лола ЂорђевићКад се војска на Косово врати
Кад се војска на Косово врати - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2024
Пратите нас
Настојање ЕУ да се у Бриселу настави дијалог Београда и Приштине на највишем нивоу лако може да склизне у правцу тога да ЕУ од нас тражи да прихватимо неки модел за одлуку Приштине о укидању динара, а не да иде ка томе да од Приштине тражи да одустане од те мере, упозорава дипломата Зоран Миливојевић.
Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ и потпредседник Европске комисије Жозеп Борељ заказао је састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине на високом нивоу за 27. фебруар у Бриселу.

Динар мора да буде тема

Према саопштењу спољне службе ЕУ, Борељ ће тада бити домаћин састанка са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених косовских институција у Приштини Аљбином Куртијем. Учешће су, како се наводи у саопштењу, потврдила обојица.
Дипломата и бивши амбасадор др Зоран Миливојевић очекује да ће на том састанку дефинитивно бити покретнута тема забране коришћења динара на Северу.
„Уколико је Курти пристао да иде на тај састанак, значи да је на њега неко са Запада ипак извршио утицај. А тему динара је немогуће заобићи, посебно са наше стране, као и уопште стање на Косову и Метохији, јер је за нашу страну то апсолутни приоритет. Такође очекујем и да буде разговора о формирању ЗСО,“ сматра Миливојевић.
За албанску страну, додаје он, не знамо шта ће и о чему ће да причају, али за очекивати је да ће Курти, као и увек, вероватно да инсистира на потписивању споразума.
„Што се Србије тиче, нема говора ни о каквом потписивању споразума и за нас једина тема може да буде одлука Приштине о забрани динара и положај нашег народа на Космету у овом моменту који је катастрофалан,“ каже он.

Могућ покушај манипулације

Миливојевић, међутим, указује да лако може да се деси да европски представници уместо да од Приштине затраже да одустане од одредбе о укидању динара покушају да убеде Србију да прихвати неки модел ове одлуке.
„Ми наравно сматрамо да је потез Приштине нелегалан и тражићемо да динар остане платежно средство на КиМ и да буду тако покривене и све институције које ми тамо финансирамо, и грађани. Ипак, треба рачунати са тим да ће сасвим сигурно када је реч о ЕУ доћи до изражаја разумевање које они имају за све потезе Куртија, полазећи наравно од става да су признали Косово и да им је циљ да се то и верификује и кроз ову меру Приштине. Лично мислим да ће приступ ЕУ бити да се нађе модалитет о примени ове мере Куртија, а не да се она укине. Односно, да се на неки начин нађе формула која би тренутно обезбедила да систем колико - толико функционише тако да Срби тамо ипак буду заштићени,“ мишљење је Миливојевића.
Како је најављено, 27. фебруара високи представник Борељ, уз подршку специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, одржаће одвојене састанке са представницима Београда и Приштине, након чега ће уследити заједнички састанак.
На састанку ће, како се наводи у саопштењу из Брисела, бити речи о предлогу ЕУ о нормализацији односа.
Претходно је портпарол Европске комисије Петер Стано критиковао главног преговарача Приштине Бесника Бисљими који је у име Приштине одбио да прими позив Брисела за састанак јер је тема била питање уредбе Приштине којом се укида употреба динара, уз образложење да „питање динара није део дијалога“. Бисљими је критиковао Лајчака, јер је, како тврди, "прекршио принципе" и заказао састанак без претходног договора са странама.
Погледајте и:
Застава Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
СРБИЈА
„Такво понашање је недопустиво“: Шамар за Приштину из Брисела
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала