https://sputnikportal.rs/20240225/svet-ostaje-bez-cokolade-preti-velika-nestasica-1168064978.html
Свет остаје без чоколаде: Прети велика несташица
Свет остаје без чоколаде: Прети велика несташица
Sputnik Србија
Љубитељи чоколаде широм света можда ће морати да се припреме за несташицу омиљеног слаткиша јер цене какаа достижу невиђене висине, а економисти не предвиђају... 25.02.2024, Sputnik Србија
2024-02-25T14:12+0100
2024-02-25T14:12+0100
2024-02-25T14:12+0100
економија
економија
свет – економија
чоколада
гана
обала слоноваче
какао
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112274/28/1122742844_0:60:3429:1989_1920x0_80_0_0_53f866bdd38e2d57a4d2ae836921ed6d.jpg
Цене какаа су се више него удвостручиле од почетка прошле године, достигавши рекордних 9.010,59 долара по тони на њујоршкој берзи роба у другој недељи фебруара, јавља Анадолу.Неповољни временски услови, кријумчарење и болести допринели су повећању цена, што је резултирало мањим приносима у Обали Слоноваче која остварује скоро 40 посто светске производње какао зрна, и Гани, која производи 20 посто.Ел Нињо, временски феномен који узрокује сушу у западној Африци, имао је значајан утицај на производњу какаа у овим земљама.Снажни сезонски ветрови и недостатак падавина такође су допринели несташици, присиљавајући трговце да се боре са залихама због чега су морали подићи цене.Произвођачи чоколаде, као резултат раста цена примарних сировина, припремају се за потенцијално успоравање потражње.У извештају добављача сировина Хенли Бриџа, очекује се да ће се повећање цена какаа од 15 до 20 посто у првој половини 2024. наставити до краја године.Навео је да не само да су приметили пад производње, већ су морали и да смање обим свог пословања, укључујући отпуштања запослених.Међутим, Хавијер Блас, стручњак за енергетику и робу са седиштем у Лондону и колумниста "Блумберга", верује да је "ово неопходна криза"."Свету су потребне више цене како би се подстакло поновно сађење милиона старих стабала и боље бринуло о постојећим", рекао је Блас у недавној објави на мрежи X.И други произвођачи који користе какао као састојак, као што су козметика и фармацеутски производи, могу искусити пораст цена или поремећаје у ланцу снабдевања, док економије у развоју, посебно оне са великом потражњом за чоколадом, могу имати потешкоћа у задовољавању захтева купаца, наводи агенција Анадолу.Погледајте и:
обала слоноваче
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112274/28/1122742844_349:0:3080:2048_1920x0_80_0_0_6ef5e54a897df5310ddab379d53e0fc6.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
економија, свет – економија, чоколада, гана, обала слоноваче, какао
економија, свет – економија, чоколада, гана, обала слоноваче, какао
Свет остаје без чоколаде: Прети велика несташица
Љубитељи чоколаде широм света можда ће морати да се припреме за несташицу омиљеног слаткиша јер цене какаа достижу невиђене висине, а економисти не предвиђају тренд пада током 2024. године.
Цене какаа су се више него удвостручиле од почетка прошле године, достигавши рекордних 9.010,59 долара по тони на њујоршкој берзи роба у другој недељи фебруара,
јавља Анадолу.
Неповољни временски услови, кријумчарење и болести допринели су повећању цена, што је резултирало мањим приносима у Обали Слоноваче која остварује скоро 40 посто светске производње какао зрна, и Гани, која производи 20 посто.
Ел Нињо, временски феномен који узрокује сушу у западној Африци, имао је значајан утицај на производњу какаа у овим земљама.
Снажни сезонски ветрови и недостатак падавина такође су допринели несташици, присиљавајући трговце да се боре са залихама због чега су морали подићи цене.
Произвођачи чоколаде, као резултат раста цена примарних сировина, припремају се за потенцијално успоравање потражње.
У извештају добављача сировина Хенли Бриџа, очекује се да ће се повећање цена какаа од 15 до 20 посто у првој половини 2024. наставити до краја године.
"То је узнемирујуће с обзиром да нисмо били сведоци тако значајног смањења производње какаа последњих година", рекао је за Анадолу Самјуел Адимадо, председник групе купаца какаа из Гане, изражавајући забринутост због пада производње какаа.
Навео је да не само да су приметили пад производње, већ су морали и да смање обим свог пословања, укључујући отпуштања запослених.
Међутим, Хавијер Блас, стручњак за енергетику и робу са седиштем у Лондону и колумниста "Блумберга", верује да је "ово неопходна криза".
"Свету су потребне више цене како би се подстакло поновно сађење милиона старих стабала и боље бринуло о постојећим", рекао је Блас у недавној објави на мрежи X.
И други произвођачи који користе какао као састојак, као што су козметика и фармацеутски производи, могу искусити пораст цена или поремећаје у ланцу снабдевања, док економије у развоју, посебно оне са великом потражњом за чоколадом, могу имати потешкоћа у задовољавању захтева купаца, наводи агенција Анадолу.