- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Белорусији почели избори за посланике Доњег дома парламента

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаГласање у Белорусији
Гласање у Белорусији - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2024
Пратите нас
У Белорусији се одржавају избори за посланике доњег дома парламента и локалних већа. Такође је први пут уведен јединствен дан гласања. Увођење овог формата гласања предвиђено је ажурираним уставом Белорусије, усвојеним на референдуму у фебруару 2022. године.
Планирано је да се на изборима изабере 12.514 посланика локалних већа и 110 посланика Доњег дома парламента на пет година.
Посланици се бирају већинским системом, у једномандатним изборним јединицама, директно од грађана. Истовремено, у Белорусији је укинут праг излазности бирача за признавање избора важећим за доњи дом парламента.
Тренутно, након завршетка процеса пререгистрације 2023. године, у условима новог законодавства, у земљи делују четири странке – „Бела Рус” (основана прошле године), Републиканска партија рада и правде, Комунистичка и Либерално-демократска партија.
Према речима председника Белорусије Александра Лукашенка, приликом пререгистрације партијско поље је очишћено од декоративних и деструктивних удружења.
Право гласања у Белорусији има више од 6,9 милиона становника, укључујући више од 95 хиљада грађана Руске Федерације са сталним пребивалиштем у овој земљи.
Бирачка места у земљи отворена су од 8 до 20 часова.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала