- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Експлозија гранате изнад насеља на северу Либана - Sputnik Србија

УЖИВО Галант: Израел ће појачати ударе на Хезболах и у случају привременог прекида ватре у Гази

Пратите нас
Рат Израела и Хамаса - 142. дан. Преговори о примирју у Појасу Газе у Паризу – уз учешће представника Мосада, Катара, САД и Египта – завршени су претходног дана. Израелски званичници потврдили су да је нацрт споразума о примирју примљен и да ће израелска влада расправљати о његовим тачкама.
Министарство здравља у Гази тврди да је у израелским нападима током претходног дана страдало најмање 10 Палестинаца, док Хамас наводи да су израелске снаге извеле више од 70 напада широм Појаса Газе на приватне куће. Са друге стране, Израел је претходно саопштио да ће напасти Рафу уколико се споразум не склопи ускоро.
Посредници су направили корак напред ка постизању договора о прекиду ватре између Израела и палестинског Хамаса, као и о ослобађању заточених талаца у Појасу Газе и палестинских затвореника у израелским затворима, јављају данас израелски медији.
САД, Египат, Катар и Израел постигли су разумевање о "основним контурама" споразума о ослобађању талаца за привремени прекид ватре у Гази, изјавио је данас амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен на Си-Ен-Ен-у.
Министар одбране Јоав Галант рекао је да ће Израел појачати ударе на Хезболах чак и у случају потенцијалног привременог прекида ватре у Појасу Газе, преноси Тајмс оф Израел.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
19:40 25.02.2024
18:57 25.02.2024
Смотрич: Против сам споразума о таоцима према којем Хамас добија више од Израела
Израелски министар финансија Безалел Смотрич изјавио је данас да је против споразума о ослобађању талаца према којем ће Хамас добити више од Израела.
Смотрич је рекао на конференцији у Јерусалиму да би следећи договор о ослобађању талаца које држи Хамас требало да буде повољнији за израелску страну када је реч о броју ослобођених талаца и палестинских затвореника у израелским затворима и трајању примирја, објавио је Тајмс оф Израел.
Смотрич је истакао да ће гласати против било каквог споразума који би укључивао нацрт који је објављен.
Након једнонедељног примирја у новембру, Хамас је ослободио 105 талаца у замену за 240 палестинских затвореника.
Још нису јасни захтеви Хамаса у вези са бројем затвореника за које захтевају ослобађање у замену за таоце у оквиру другог споразума, али се претпоставља да је тај број знатно већи, објавио је Тајмс оф Израел.
18:27 25.02.2024
Министар одбране Јоав Галант рекао је да ће Израел појачати своје ударе на Хезболах као одговор на свакодневне нападе на северни Израел, чак и у случају потенцијалног привременог прекида ватре у Појасу Газе, преноси Тајмс оф Израел.
18:13 25.02.2024
Абас поновио да се противи израелским плановима за операцију у Рафи
Председник Палестинске управе Махмуд Абас изјавио је данас у разговору са јорданским краљем Абдулахом Другим у Аману, да се противи израелским плановима за војну операцију у Рафи, најјужнијем граду у Појасу Газе, где се налази више од милион Палестинаца.
Већина тих Палестинаца избегла је у Рафу бежећи од борби у осталим деловима енклаве, објавили су медији на арапском језику.
Абас и јордански краљ су разговарали о најновијим дешавањима у рату између Израела и Хамаса у Гази, као и о напорима да се повећа количина хуманитарне помоћи за Палестинце у енклави, посебно за њен северни део.
У разговору је истакнуто да је потребно да се омогући слобода вероисповести за Палестинце у џамији Ал-Акса током предстојећег Рамазана, након што је прошле седмице објављено да израелска влада разматра ограничавање броја људи којима ће бити дозвољен приступ тој локацији током муслиманског празника, објавио је Тајмс оф Израел.
17:21 25.02.2024
Бајден није обавештен о плану Израела за војне операције у Рафи
Председник САД Џозеф Бајден није обавештен о плану Израела за војне операције у Рафи, али верује да се животи цивила морају заштитити, изјавио је данас саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен у интервјуу за Ен-Би-Си њуз.
"Не верујемо да операција, велика војна операција, треба да се настави у Рафи осим ако не постоји јасан и спроводљив план да се ти цивили заштите, да се пребаце на безбедна места, нахране, обуку и сместе", рекао је Саливен, пренео је Ројтерс.
Амерички председник Џозеф Бајден у више наврата је упозорио израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа да не би требало да спроводи војну операцију у Рафи без одговарајућег изводљивог плана за заштиту палестинских цивила.
Израел је најавио копнену инвазију на град Рафа на крајњем југу Појаса Газе, у којем се налази више од милион Палестинаца, а међународне хуманитарне организације и поједини светски званичници упозоравају да ће то додатно отежати лошу хуманитарну ситуацију за палестинске цивиле.
16:39 25.02.2024
Саливен: САД, Египат, Катар и Израел постигли разумевање о контурама споразума
САД, Египат, Катар и Израел постигли су разумевање о "основним контурама" споразума о ослобађању талаца за привремени прекид ватре у Гази, изјавио је данас амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен на Си-Ен-Ен-у.
О споразуму се још преговара, рекао је Саливен, пренео је Ројтерс.
Он је додао је да ће Катар и Египат морати посредно да разговарају са Хамасом.
16:32 25.02.2024
Нетанијаху: Нејасно да ли ће се споразум о таоцима материјализовати
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је данас да још није јасно да ли ће се споразум о таоцима материјализовати на основу текућих преговора.
Он је у интервјуу за ЦБС њуз додао да се састао са особљем како би размотрио двоструки војни план који укључује евакуацију палестинских цивила у Гази и операцију уништавања преосталих батаљона Хамаса, пренео је Ројтерс.
"Ако постигнемо договор, ствар ће бити мало одложена, али ће се десити. Ако не буде договора, свеједно ћемо то учинити", рекао је он за ЦБС њуз.
16:10 25.02.2024
ИДФ потврдио смрт још једног свог припадника
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) потврдиле су данас смрт свог припадника Оза Данијела, који је убијен у нападу Хамаса на југу Израела, након чега је његово тело однето у Појас Газе.
Наредник Оз Данијел (19) је служио у 77. батаљону 7. оклопне бригаде, а његову смрт је недавно прогласио главни рабин на основу сазнања и нових обавештајних информација, пренео је Тајмс оф Израел.
Према тврдњама израелских званичника, у Појасу Газе се и даље налази око 130 талаца које је Хамас отео у нападу на Израел 7. октобра.
Сматра се, међутим, да је најмање 30 њих већ преминуло.
15:11 25.02.2024
Хуманитарна помоћ биће пребачена директно у северну Газу од сутра или у наредних неколико дана, након што је тај потез синоћ одобрио ратни кабинет, преноси Канал 12.
Камиони се тренутно контролишу преко прелаза Керем Шалом на јужном крају Појаса на заједничкој граници са Египтом, преноси Тајмс оф Израел.
14:14 25.02.2024
У Дохи су настављени преговори за постизање споразума о ослобађању талаца и паузирању борби у Гази између „стручњака из Египта, Катара, Сједињених Држава и Израела“, као и представника Хамаса, преносе египатски медији повезани са државом.
Израелска делегација предвођена шефом Мосада Дејвидом Барнеом боравила је током викенда у Паризу и разговарала о могућностима договора да се обезбеди привремени прекид ватре и ослобађање талаца које Хамас држи у Гази од 7. октобра у замену за палестинске заробљенике које држи Израел.
Ратни кабинет се у суботу сложио да пошаље делегацију у Катар како би наставила разговоре, јављају израелски медији.
Разговори су „наставак онога о чему се разговарало у Паризу“ и „пратиће их састанци у Каиру“, преноси Ал-Кахира, која је повезана са египатским државним обавештајним службама, наводи Тајмс оф Израел.
13:33 25.02.2024
Иран осудио најновије ударе Сједињених Држава и Британије на Јемен
Иран је осудио најновије ударе Сједињених Држава и Британије на Јемен, рекавши да они желе да "ескалирају тензије и кризе" у региону.
Осуда долази након што су америчке и британске снаге јуче извеле нове ударе на 18 циљева Хута у Јемену, као одговор на талас напада на бродове на Црвеном мору, преноси Тајмс оф Израел.
„Са оваквим нападима, Америка и Британија настоје да ескалирају тензије и кризе у региону и прошире обим рата и нестабилности“, рекао је портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани у саопштењу.
12:52 25.02.2024
Борбе Израелаца и Хамаса трају паралелно са преговорима о примирју и таоцима
Израелска војска и наоружани Палестинци сукобили су се током викенда дуж Појаса Газе, саопштиле су данас обе стране, док посредници покушавају да дођу до договора о прекиду ватре, ослобађању талаца из Газе и палестинских затвореника из израелских затвора.
Вероватноћа да се дође до било каквог договора је и даље неизвесна, док Израел, паралелно, планира да прошири своју офанзиву како би уништио Хамас, а ова група захтева трајан прекид скоро петомесечног рата, наводи Ројтерс.
Палестински становници рекли су да су израелске снаге гранатирале неколико области у енклави, а тенкови су ушли у Беит Лахију.
Израелски војници и Хамас су водили борбе у сектору Зејтун у граду Газа, на северу, делу који је освојен на почетку копнене офанзиве Израела.
Од суботе, најмање 86 Палестинаца је убијено у израелским нападима, рекли су медицински званичници.
Израелска војска истакла је да су два војника убијена у јужном делу Газе, али и да су њихове снаге заробиле или убиле неколико бораца Хамасау Зејтуну и другим местима.
12:00 25.02.2024
Сирене за ваздушну опасност поново се оглашавају у углавном евакуисаним пограничним градовима на северу Израела, укључујући Снир, Гхајар, ХаГошрим, Кибуц Дан и Дафну.
11:18 25.02.2024
Израелски медији: Начињен напредак ка постизању договора о прекиду ватре
Посредници су направили корак напред ка постизању договора о прекиду ватре између Израела и палестинског Хамаса, као и о ослобађању заточених талаца у Појасу Газе и палестинских затвореника у израелским затворима, јављају данас израелски медији.
Израелски ратни кабинет одржао је у суботу увече телефонску седницу како би разговарао о предлогу споразума сачињеног у Паризу, у којем је учествовао Израел са посредницима из САД, Египта и Катара.
Неколико израелских медија, цитирајући неименоване изворе, рекли су да је Израел прећутно одобрио договор и да ће послати делегацију у Катар на даље разговоре.
Хамас је истакао да још није укључен у најновији предлог, али се извештаји медија поклапају са ранијим захтевима групе за прву фазу примирја.
Политички лидер Хамаса Исмаил Ханије боравио је у Каиру прошле недеље.
Израел, у међувремену, развија планове за ширење копнене офанзиве на јужни град Рафу, на граници са Египтом, у којем се налази више од половине популације те енклаве од 2,3 милиона становника.
11:16 25.02.2024
ИДФ: Четириракете испаљене из Либана, нема повређених
Четири ракете су недавно испаљене из Либана на Галилеју Пандандле, али су слетеле на отворена подручја, саопштила је израелска војска.
Сирене су се огласиле у Киријат Шмони и неколико оближњих заједница. Пројектили су пали у близини Маргалиота, а извештаја о штети или повређенима није било.
Хезболах је преузео одговорност за напад, рекавши да је гађао војну базу у тој области.
07:33 25.02.2024
Наоружани Хути код Сане у Јемену - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2024
СВЕТ
Хути гађали амерички танкер, САД и Велика Британија ракетирале главни град Јемена
07:33 25.02.2024
Уједињене нације (УН) наводе да је око 2,2 милиона Палестинаца у палестинској енклави на "ивици глади".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала