- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Самоходно артиљеријско оруђе акација у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Руска војска ушла у Работино; Западни медији изненађеним „необичним признањем‟ Зеленског

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 732. Кијев је протеклог дана изгубио више од хиљаду војника, пет тенкова, два артиљеријска система М777, 14 оклопних возила и три хаубице „гвоздика“ и две хаубице Д-30. Руске снаге обориле су два авиона МиГ-29 и пресреле авионску бомбу „ЈДАМ“ и две ракете „хајмарс“, а уништена су 92 украјинска дрона.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:07 25.02.2024
„Наши борци контролишу јужну периферију села Работино, изводећи нападе у правцу центра, потискујући непријатеља. Жестоке борбе се настављају за село. Непријатељ се укопао у северном делу Работина“, рекао је председник запорошког покрета "Заједно са Русијом" Владимир Рогов.
20:47 25.02.2024
Запад се определио за најгори сценарио у Украјини, изјавио је словачки премијер Роберт Фицо у видео поруци.
У свом обраћању, председавајући словачке владе је рекао да сутра иде у Париз где ће учествовати на састанку о ситуацији у Украјини, коме ће присуствовати представници свих чланица ЕУ и НАТО.
С тим у вези, Фицо је одлучио да сазове ујутру Савет безбедности Словачке и одржи састанак са члановима владе пре одласка у Париз.
Поред тога, Роберт Фицо је рекао да ће учинити све да спречи да словачка војска буде директно увучена у сукоб у Украјини, чак и ако би га његова позиција коштала премијерске фотеље.
20:34 25.02.2024
Подаци о Губицима Оружаних снага Русије које је Владимир Зеленски објавио (31 хиљада мртвих) „много се разликују“ од процена америчких званичника, пише Њујорк тајмс.
Према писању листа, амерички званичници су прошлог лета објавили да је око 70.000 Украјинаца убијено, а између 100.000 и 120.000 рањено.
То јест, вероватно сада, шест месеци касније, ове бројке су још веће.
„Необично признање господина Зеленског се чуло када су Оружане снаге његове земље сада када се повлаче дуж већег дела линије фронта од 600 миља, а руске трупе изводе нападе на истоку и југу“, наводи се у чланку.
„Покушавајући да покажу оптимизам“, украјинске власти су данас одржале серију јавних говора, пише NYT.
18:57 25.02.2024
Руска војска је ушла у Работино, наставља офанзиву, "меље" украјинску војску, саопштио је губернатор Запорошке области Евгеније Балицки.
Он је додао да су Оружане снаге Украјине у Работину изгубиле хиљаде војника и огромну количину технике.
Како је приметио званичник, ово насеље је донедавно за кијевске власти било главни симбол летње контраофанзиве.
17:57 25.02.2024
Експлозије су одјекнуле у Полтавској и Хмељницкој области Украјине, јављају медији.
17:56 25.02.2024
Руски системи противваздушне одбране уништили су две украјинске навођене ракете изнад Црног мора, саопштило је руско Министарство одбране.
„25. фебруара, око 19.00 часова по московском времену, спречен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад са две навођене ракете на објекте на територији Руске Федерације“, наводи се у тексту.
„Украјинске ракете су уништене дежурним системима противваздушне одбране изнад Црног мора“, додало је руско Министарство одбране.
17:53 25.02.2024
План летње контраофанзиве 2023. године био је познат руској страни и пре почетка операције, изјавио је председник Украјине Владимир Зеленски на великој конференцији за новинаре.
"Наш план контраофанзиве био је на столу у Кремљу пре почетка ове офанзиве. Дакле, што мање људи зна наше планове, брже ћемо победити", рекао је шеф украјинске државе.
Према његовим речима, украјинска „песница“ од четири бригаде није дочекале помоћ Запада и самим тим није учествовала у овим акцијама.
Подсетимо, контраофанзива Оружаних снага Украјине почела је 4. јуна. Кијев није успео да постигне стратешке резултате. Уместо тога, Украјина је претрпела огромне губитке у људству и војној техници.
17:34 25.02.2024
Украјинска војска се повукла на западну периферију села Ласточкино, које се налази западно од Авдејевке, саопштио је представник оперативно-стратешке групе Оружаних снага Украјине „Таврија“ Дмитриј Лиховој Украјинској правци.
„На авдејевком правцу јединице украјинских одбрамбених снага повукле су се на западну периферију села Ласточкино, где су заузеле припремљене одбрамбене положаје“, рекао је он.
Раније су медији јавили да се украјинска војска повукла из овог села због постојања опасности да путеви снабдевања буду прекинути.
17:13 25.02.2024
Украјина и њени страни партнери могли би да позову Русију на наредни мировни самит како би разговарали о окончању двогодишњег сукоба под условима Кијева, изјавио је шеф кабинета председника Украјине Андреј Јермак.
Он је објаснио да ће Швајцарска бити домаћин самита на којем ће се разговарати о "визији мира председника Украјине Владимира Зеленског", која би могла да буде предата Русији касније, током другог састанка, пренео је Ројтерс.
Кремљ је раније више пута саопштавао да не постоји тренутна основа за мировне преговоре између Русије и Украјине и да је мировни план Кијева апсурдан јер искључује Русију.
16:55 25.02.2024
16:50 25.02.2024
Оружане снаге Украјине немају довољан број пилота који би могли да управљају америчким ловцима Ф-16, изјавио је помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливен.
"Наравно, Украјина је тражила додатне ресурсе. Међу њима су били ловци Ф-16. Пре неколико месеци смо рекли да ћемо бити спремни да испоручимо Ф-16, али проблем је што мало украјинских пилота може да управља овим ловцима", рекао је он у интервјуу Еј-Би-Сију.
Крајем августа Холандија је изразила спремност да испоручи Украјини 42 америчка ловца Ф-16. Данска је Кијеву обећала 19 таквих авиона. Америчке власти су одобриле овај корак. Кијев је изразио наду да ће Украјина добити борбене авионе у првој половини 2024. године.
15:09 25.02.2024
„У наредним месецима (исход) рата може бити одлучен. Одупрети се, значи победити“, рекао је Жозеп Борељ у интервјуу шпанском листу Ел Паис.
Он је напоменуо да ако ЕУ жели да се „Украјина одупре“, она мора да „пружи више помоћи, и брже“.
14:52 25.02.2024
Немачка је одлучила да повећа обим хуманитарне помоћи Украјини на 100 милиона евра, тако да је укупна сума те подршке милијарду евра, саопштено је из Министарства иностраних послова Немачке.ц
14:50 25.02.2024
Украјина нема ни носаче, ни одговарајућу инфраструктуру за коришћење немачких крстарећих ракета „таурус“, изјавио је у недељу председник Савета резервиста копнене војске Оружаних снага Украјине Иван Тимочко.
„За те 'таурусе' потребно је нешто за лансирање. То је, нажалост, немогуће брзо ускладити с уређајима за лансирање које Украјина поседује“, рекао је Тимочко за телевизијски канал „Рада“.
14:22 25.02.2024
Експлозије су одјекнуле у Запорожју, који је под контролом украјинских снага, а претходно су се у том граду чуле сирене за узбуну, пренели су украјински медији.
Према подацима онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине, ваздушна опасност је објављена у Харковској, Дњепропетровској, Сумској, Полтавској и Николајевској области Украјине, као и у деловима Запорошке и Херсонске области који су под контролом украјинских снага.
14:06 25.02.2024
Шеф канцеларије председника Украјине Андреј Јермак није искључио могућност да Русија буде позвана на други самит посвећен украјинској „формули мира“.
Према речима Јермака, Кијев намерава да на први самит о украјинској „формули мира“, који ће бито одржан на нивоу лидера, позове више од 160 земаља.
„Циљ првог самита треба да буде фиксирање. Веома је важан лични сусрет лидера, на којем ће бити фиксирано оно о чему смо говорили свих ових месеци на нивоу амбасадора и саветника. Радимо данас на документу који би могао бити резултат првог састанка“, рекао је Јермак на конференцији „Украјина, 2024. година“.
Према његовим речима, после тог састанка биће потребно одређено време да се припреми заједнички план заснован на „формули мира“ председника Украјине Владимира Зеленског. Тај план би, како је рекао Јермак, требало да буде представљен на другом самиту.
„Уз учешће свих оних земаља које ће с нама проћи тај пут, на другом самиту може бити таква ситуација да позовемо и представнике Русије, где ће им бити представљен тај план, у случају да онај који ће у том тренутку представљати земљу-агресора пожели да прекине рат и да се врати праведном миру“, навео је Јермак.
13:28 25.02.2024
Градоначелник Лондона Садик Хан позвао је Владу Велике Британије да конфискује имовину Руса у британској престоници у вредности од око 1,4 милијарде долара и да за тај новац обезбеди станове за избеглице из Украјине, преносе британски медији.
У писму које је упућено министру за социјално-економски развој Мајклу Гоуву наведено је да би од тог новца могла бити финансирана изградња 4.000 кућа.
13:11 25.02.2024
Заставице Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2024
РУСИЈА
Лукашенко: Ако Кијев не крене на преговоре са Москвом, дани Украјине су одбројани
12:48 25.02.2024
Украјина већ има ракете домаће производње домета 700 километара, изјавио је украјински министар за стратешку индустрију Александар Камишин.
„За нас је најважнији ракетни програм, али о њему нећу рећи ништа више него што је рекао мој председник. Имамо оружје дугог домета које погађа мету удаљену 700 километара“, рекао је Камишин на конференцији „Украјина. 2024. година“.
Камишин је додао да ће Украјина 2024. године повећати производњу и употребу земаљских роботизованих система.
„Прошле године смо видели дронове у акцији у ваздуху, видели смо их на мору. Ова година ће бити година када ћемо их видети на земљи. Ово ће бити година када ћете чути више о копненим роботизованим системима“, прецизирао је он.
Камишин такође тврди да су нападе на стратешке објекте Русије извршили дронови украјинске производње.
12:35 25.02.2024
Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски написао је на свом Телеграм каналу да војска прелази на „маневарску и позициону одбрану“ због тешке ситуације у зони борбених дејстава, али је потом изменио текст саопштења.
„Ситуација је тешка на многим правцима, потребна је стална контрола... Детаљно смо анализирали текућу ситуацију и размотрили неопходне кораке, пре свега коришћење потенцијала маневарске и позиционе одбране“, написао је Сирски.
Након извесног времена он је променио своје саопштење, уклонивши напомену о „маневарској и позиционој одбрани“.
У измењеној верзији као важан корак су споменути заштита војске од дронова, напада навођеним авијационим бомбама и појачавање појединих деоница фронта.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала