Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Тајван је Кина и Кина ће увек имати подршку Србије

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је у интервјуу за "Чајна медија груп'' у Београду, да је Тајван територија Кине и да ће Кина увек имати подршку Србије шта год да уради по том питању.
На питање о Тајвану, Вучић је био изричит да је Тајван Кина.
"А на вама је шта, када, како ћете то учинити. Тачка. За нас је то Кина, то је политика Србије, и то ће бити наша политика у будућности. То је ваша територија, ваш народ, а ви сте суверена нација, сами доносите одлуке. И увек ћете имати подршку српског народа. То је то", нагласио је Вучић и додао да никада неће променити свој став о Кини.
На питање новинара да ли може да каже нешто више о иницијативи кинеског председника Си Ђинпинга коју је подржао, а која се односи на глобалну развојну иницијативу, глобалну безбедносну иницијативу и глобалну цивилизацијску иницијативу, Вучић је одговорио да је о томе причао са мађарским премијером Виктором Орбаном.
Тада су, како је додао, обојица констатовали да већ 15 година из Брисела слушају глупе приче о погоршању ситуације у Кини, а она све то време има константан раст од пет до шест одсто и констатовали су да се то погоршање никада неће десити.
С друге стране, како је додао председник Вучић, истакли су да је раст у Европи између нула и један одсто и онда се запитали како уопште могу да се мере са Кином.
"И зато се држим својих кинеских пријатеља, јер верујем да они знају шта раде, раде боље планове, раде боље програме и имају нешто што нам свима недостаје. Ваши људи су упорнији, имају тигрово око, што ми Европљани више немамо. И покушавам да узмем мало те енергије, мало тог ентузијазма, мало те амбиције да донесем својој земљи", рекао је Вучић.
Додао је да својим кинеским пријатељима жели да покаже шта смо све изградили последњих година, а што не би смо успели без, како је рекао, велике кинеске подршке.
Председник Вучић се осврнуо и на НАТО бомбардовање СРЈ 1999. истичући да је то био ужасан злочин
Говорећи о НАТО бомбардовању, Вучић је истакао да је то веома болно питање за нас и да ми од њега не бежимо.
"Наравно, сада имамо бољи однос са свим западним земљама, са свих тих 19 земаља које су напале Србију без дозволе Савета безбедности УН. Све је урађено против Повеље УН и међународног јавног права. И то је био ужасан злочин", поручио је председник Србије.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2024
СРБИЈА
Вучић: Кина је прави пријатељ Србије, највише нам помогла кад је било тешко
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала