- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Експериментални лек против ХИВ-а и хепатитиса Це узгојен у свемиру, враћен на Земљу на анализу

CC0 / rawpixel.com / NASA (Source) / приземљење свемирске капсуле, илустрација
приземљење свемирске капсуле, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Пратите нас
Америчка компанија „Варда Спејс Индустрис“ успешно је узгојила антивирусни лек у микрогравитацији. Капсула мисије W-1 ове америчке компаније с необичним теретом слетела је 21. фебруара у „Јута Тест енд Трејнинг Рејнџ“ (УТТР).
Необичан терет састојао се од антивирусних лекова узгојених у микрогравитацији ниске Земљине орбите, што означава значајан корак у „Вардиној“ мисији побољшања комерцијалног приступа том подручју.
„Варду“ су 2020.године основали бивши радници „Спејс Икса“ и други предузетници из Силицијумске долине, а компанија жели да искористи све ниже трошкове превоза свемирског терета. Фокус лежи у развоју лекова и других добара у свемиру, који се враћају на Земљу капсулама и тако револуционишу традиционална ограничења истраживања у условима микрогравитације.

Нови параметри развоја лекова

С ракетама за вишекратну употребу и с могућношћу дељења лета који свемир чине доступнијим, разне индустрије, од биомедицинских истраживања до производње, једва чекају да истраже могућности микрогравитације.
Према „Варди“, микрогравитацијска обрада из темеља мења чиниоце попут пловности, конвекције, седиментације и раздвајања фаза, што потенцијално доводи до врхунског квалитета лека с продуженим роком трајања и повећаном делотворношћу.
Извршни директор „Варде“ Вил Бруи нагласио је добробити истраживања и развоја лекова у микрогравитацији.
„Уклањање гравитације омогућава нам израду лекова које иначе не би могли на Земљи. Гравитација је нешто попут параметра. Ако можете да промените гравитацију, можете променити и хемијски процес за формулације лекова“, објаснио је Брyи.

Феноменалан подухват

Капсула W-1, лансирана у јуну 2023. године ракетом Фалкон 9 компаније „Спејс Икс“, провела је осам месеци интегрисана са свемирском летелицом „Рокет Лаб Фотон“. Свемирска летелица је осигуравала снагу, погон и навигацију док је „Варда“ развијала антивирусни лек „ритонавир“, који се користи за лечење ХИВ-а и хепатитиса Це.
Извршни директор „Рокет Лаба“ Петер Бек поздравио је мисију као феноменалан подухват у демонстрацији производње у свемиру, пренео је „Јуниверз тудеј“.
По повратку капсула одлази у „Вардине“ лабораторије у Лос Анђелесу на анализу, док се „ритонавир“ шаље њиховом комерцијалном партнеру. „Варда“ се припрема за своје друго лансирање овог лета, поново се ослањајући на свемирску летелицу „Фотон“.
Компанија је поделила планове за сарадњу са „Импрувд Фармом“ за карактеризацију бочица „ритонавира“ након лета и за пружање података о лету америчком ратном ваздухопловству и НАСА“, према постојећим уговорима.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала