- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Форум мултиполарности у Москви окупио русофиле из 130 земаља

© Sputnik / Natalia SeliverstovaПоглед на московски Кремљ и небодере пословног центра "Москва сити"
Поглед на московски Кремљ и небодере пословног центра Москва сити - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Пратите нас
У Москви је данас отворен Форум мултиполарности, чији учесници разговарају о борби за праведни свет, без хегемоније „колективног Запада“. На скупу се окупило више од 300 представника интелектуалне елите из 130 земаља.
Организатори наводе да учеснике скупа окупља „заједничка тежња да се супротставе русофобској хистерији, коју распирују непријатељи Русије, заједничка конструктивна, стваралачка, интелектуална делатност, усмерена не на кидање вековима успоствањаних међукултурних веза него на учвршћивање мостова народне дипломатије“.
Русофиле и присталице вишеполарног света из земаља Азије, Африк, Европе и Америке поздравила је на почетку скупа званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
„Допутовали сте у Русију у кључном тренутку. Ми се боримо. Свако има свој фронт, своју прву линију. Ми се боримо за истину и правду. За достојанство и људскост. Боримо се за будућност своје деце“, рекла је Захарова.
Међу темама скупа су: „Глобални Југ: промене глобалне архитектуре“, „Запад после хегемоније. Може ли се спасити европска цивилизација?“ и „Улога Кине и вишполарном свету“.
Један од учесника скупа, филозоф Александар Дугин, навео је да су се на форуму окупили људи који желе да изграде нови, вишеполарни свет.
„Ти људи предстаљају своје цивилизације – кинеску, индијску, исламску, афричку, латиноамеричку. Цивилизације алтнернативне Западу, које данас, такође, траже своје сопствене идеје. Нас уједињује то што категорички не прихватамо хегемонију САД и једнополрни свет“, рекао је Дугин.
Сутра ће у Москви бити одржан и други конгрес „Међународног покрета русофила“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала