Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Канцеларија за КиМ: Инцидент у Призрену — симптом новог таласа политичке радикализације

© Sputnik / Сенка МилошЦрква Богородице Љевишке у Призрену.
Црква Богородице Љевишке у Призрену. - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Пратите нас
Физички насртај на свештеника Српске православне цркве и покушај застрашивања групе српских ходочасника у Призрену директна је последица чињенице да се мржња према Србима, православљу и свему што је српско у последње две и по деценије на Косову и Метохији политички негује и толерише, саопштила је Канцеларија Владе Србије за КиМ.
Канцеларија наводи да „нема већег греха од напада на људе који проносе хришћанске поруке мира“ и да се зато нада да ће јучерашњи инцидент бити „нека врста знака за узбуну чак и код иностраних политичких спонзора режима“ Аљбина Куртија.
„Инциденти ове врсте у Призрену симптом су новог таласа политичке радикализације на Косову и Метохији и упозорење да је акумулирана мржња екстремиста већ четврт деценије константна и свеприсутна претња миру и безбедности“, саопштила је Канцеларија за КиМ.
Застрашивање на етничкој и верској основи је, како наводи Канцеларија, нешто што албански екстремисти уопште и не поимају као кривично кажњив деликт, јер Приштина након доласка Куртија на чело привремених институција самоуправе сасвим отворено спроводи институционално насиље над српским народом, дајући пример екстремним појединцима, који очито то доживљавају као зелено светло да се и сами прикључе нападима на Србе.
Истиче се да је Призрен град од посебног значаја за српски народ и његову историју и духовност, и да српском свештенству, богословима и ходочасницима мора бити гарантован највиши ниво безбедности, јер порука коју они сви заједно упућују јесте порука мира и толеранције.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала