- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Лица Доситејевог лицеја кроз споменичко наслеђе Београда

© Фото : Спутњику уступио Народни музејДоситејев лицеј, разгледница из 1918, Архиваска грађа МВД
Доситејев лицеј, разгледница из 1918, Архиваска грађа МВД - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Пратите нас
Поводом свечаног обележавања 75. годишњице постојања Музеја Вука и Доситеја, 28. фебруара биће отворена изложба „Лица Доситејевог лицеја кроз споменичко наслеђе Београда“ и одржана промоција истоимене књиге, ауторке Елиане Гавриловић, музејске саветнице из Музеја Вука и Доситеја.
У изложбеном простору Музеја Вука и Доситеја, фото-документарна изложба „Лица Доситејевог лицеја кроз споменичко наслеђе Београда“ представиће подручје око Доситејевог лицеја као инспирацију бројних уметника, фотографа и историографа у периоду друге половине 19. до осамдесетих година 20. века.
© Фото : Спутњику уступио Народни музејНепознати аутор, Доситејев лицеј, акварел
Непознати аутор, Доситејев лицеј, акварел - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Непознати аутор, Доситејев лицеј, акварел
Кроз репродукције дела рађених у техници уља на платну, акварела, пастела и цртежа тушем и оловком, принтова фотографија и репродукција историјских мапа и карата старог Београда, изложба на слојевит начин приказује објекте, улице и знамените личности које су оставиле траг у историји Београда и Србије од краја 18. до средине 19. века.

Свечаном отварању изложбе претходиће промоција књиге „Лица Доситејевог лицеја кроз споменичко наслеђе Београда“, која на опсежан начин и из шире перспективе говори о историјском периоду и културном значају простора представљеном на изложби.
Музеј Вука и Доситеја, у саставу Народног музеја Србије, посвећен је просветитељу и првом српском министру просвете Доситеју Обрадовићу и књижевнику и реформатору српског језика Вуку Стефановићу Караџићу.
© Фото : Спутњику уступио Народни музејНајстарији сачувани снимак зграде Доситејевог лицеја из 1892. године, архивска грађа МВД
Најстарији сачувани снимак зграде Доситејевог лицеја из 1892. године, архивска грађа МВД - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Најстарији сачувани снимак зграде Доситејевог лицеја из 1892. године, архивска грађа МВД
Музеј је основала Влада Народне Републике Србије на предлог Министарства просвете 28. фебруара 1949. године.
Своје прве посетиоце Музеј је почео да прима у јануару следеће године у здању у којем је од 1809. до 1813. године радила Велика школа, прва високошколска установа основана током Првог српског устанка, 1808. године.
Ова зграда налази се на Дорћолу и централни је објекат једне од најстаријих и најзначајнијих просторних културно - историјских целина, назване „Подручје око Доситејевог лицеја“.
Целина обухвата део између данашње Улице краља Петра, Господар Јевремове, Kапетан Мишине, Симине, Kнегиње Љубице, Браће Југовића, Академског парка и Змаја од Ноћаја и од 1989/1990. године има статус културног добра од изузетног значаја.

Публика ће моћи да се упозна са значајним личностима, споменицима и историјатом Подручја око Доситејевог лицеја на јединствен начин из књижевне и изложбене визуре.
Изложба траје до 28. априла.
© Фото : Спутњику уступио Народни музејЗграде данашњег Музеја Вука и Доситеја и Музеја позоришне уметности Србије, 30-те године 20. века
Зграде данашњег Музеја Вука и Доситеја и Музеја позоришне уметности Србије, 30-те године 20. века - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Зграде данашњег Музеја Вука и Доситеја и Музеја позоришне уметности Србије, 30-те године 20. века
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала