- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија направила моћан систем за заштиту од дронова /видео/

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Уђи у базу фотографијаРуски војник са дроном
Руски војник са дроном - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Пратите нас
Русија је направила комплексан систем за заштиту објеката од дронова који је способан да благовремено открије и онеспособи беспилотну летелицу користећи истовремено више метода, саопштио је Спутњику директор развоја компаније-произвођача дрона „Ступор“ Владислав Кустарев.
„Узимајући у обзир основне захтеве корисника и стручњака Руске гарде, Министарства одбране Русије, као и руских обавештајних служби, направили смо јединствен систем 'Ступор', заснован на комплементарним системима за детекцију као што су радарска станица, скенер радио-фреквенција, оптичка станица за препознавање дронова и системи за супротстављање – опрема за ометање и комплекс за замену координата“, објаснио је Кустарев.
Како је додао, произвођачи „Ступора“, уз помоћ сопственог софтвера, спојили су уређаје који раде на различитим принципима, у један систем, што је омогућило да се постигне већа поузданост.
„У софтверски пакет уграђена је вештачка интелигенција која омогућава 'Ступору' да ради без помоћи оператера система. Извештаји и архивске информације о догађајима могу се преузети директно на телефон. Поред тога, у наш систем се могу интегрисати системи за детекцију и супротстављање других произвођача“, истакао је Кустарев.
Према његовим речима, примена система као што је „Ступор“ данас је посебно актуелна у условима специјалне војне операције, пошто су инфраструктурни и војни објекти у централном делу Русије сваке недеље изложени нападима украјинских дронова и није увек погодно да се обарају системима ПВО и да се тако на јефтине беспилотне летелице троши скупа муниција.
„Објекти енергетског комплекса већ се опремају стационарним системима за откривање и онеспособљавање беспилотних летелица, који раде у сталном режиму. Највећи део напада дронова дешава се ноћу, када је теже да људско око примети летеће објекте на небу“, објаснио је стручњак.
Говорећи о тактичко-техничким карактеристикама „Ступора“, наш саговорник је напоменуо да су комплекси „Шторм“ и „Штиљ“, који су укључени у систем, способни да открију и онеспособе мету на удаљености већој од пет километара. Такође, одбрамбени системи „Парс“ онеспособљавају беспилотне летелице на удаљености до два километра.
Погледајте још:
Украјински тенк - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2024
Специјална операција у Украјини
Шпански медији: Тенкови ће ускоро престати да се користе у Украјини због дронова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала