https://sputnikportal.rs/20240226/rusija-zabranjuje-upotrebu-stevije-1168121864.html
Русија забрањује употребу стевије
Русија забрањује употребу стевије
Sputnik Србија
У Русија укида 19 адитива у храни, укључујући заслађивач стевију. Стручњаци сматрају да стевија која је популарна код људи који се брину о својој фигури и није... 26.02.2024, Sputnik Србија
2024-02-26T19:40+0100
2024-02-26T19:40+0100
2024-02-26T19:40+0100
русија
русија – друштво
русија
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/05/10/1155754752_0:161:3069:1887_1920x0_80_0_0_397d64fea2a4132c9af6a351e4fe98ed.jpg
Ванредни професор Катедре за прехрамбене технологије и биоинжењеринг "Г.В. Плеханова" Елена Мјасникова објашњава да се заслађивач налази на листи дозвољених адитива у два облика — као заслађивач без индекса и броја и као стевиол гликозид Е960. Последњи адитив није уврштен на листу забрањених, односно произвођачи могу легално да га користе у својим производима.Безбедност заслађивача стевије је, како каже Мјасникова, увек била под знаком питања, јер су се за његову производњу користили различити делови истоимене биљке – листови, стабљике или корени.Специјалиста је посаветовала да не треба да се прелази на било какве замене за шећер осим ако их не препише лекар.„Када почнемо да обмањујемо своје тело и дамо му неки заслађивач, наши рецептори реагују, али излучени инсулин не види сахарозу и не може ништа да разгради. Дакле, употреба заслађивача код апсолутно здравих људи који не болују од дијабетеса може довести до озбиљних последица“, закључила је она.Стручњаци сматрају да заслађивачи негативно утичу на рад гастроинтестиналног тракта и микробиоте.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/05/10/1155754752_169:0:2900:2048_1920x0_80_0_0_b5ce26b4f856628570b8882b674420fe.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
русија – друштво, русија
Русија забрањује употребу стевије
У Русија укида 19 адитива у храни, укључујући заслађивач стевију. Стручњаци сматрају да стевија која је популарна код људи који се брину о својој фигури и није баш здрава.
Ванредни професор Катедре за прехрамбене технологије и биоинжењеринг "Г.В. Плеханова" Елена Мјасникова објашњава да се заслађивач налази на листи дозвољених адитива у два облика — као заслађивач без индекса и броја и као стевиол гликозид Е960. Последњи адитив није уврштен на листу забрањених, односно произвођачи могу легално да га користе у својим производима.
Безбедност заслађивача стевије је, како каже Мјасникова, увек била под знаком питања, јер су се за његову производњу користили различити делови истоимене биљке – листови, стабљике или корени.
„Уврштавање стевиол гликозида Е960 на листу дозвољених адитива јасно је дато до знања да овај адитив за храну има апсолутно јасне, разумљиве и врло јасно дефинисане карактеристике квалитета. И, што је најважније, овај дијететски суплемент је прошао тест безбедности“, рекла је она.
Специјалиста је посаветовала да не треба да се прелази на било какве замене за шећер осим ако их не препише лекар.
„Када почнемо да обмањујемо своје тело и дамо му неки заслађивач, наши рецептори реагују, али излучени инсулин не види сахарозу и не може ништа да разгради. Дакле, употреба заслађивача код апсолутно здравих људи који не болују од дијабетеса може довести до озбиљних последица“, закључила је она.
Стручњаци сматрају да заслађивачи негативно утичу на рад гастроинтестиналног тракта и микробиоте.