00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
16:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Какав је изазов откривати и бележити велике приче у малим причама
16:00
30 мин
ВЕСТИ (реприза)
Шта је добра вест за српски народ у новој америчкој стратегији?
16:30
30 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Звездин Тома: Први интервју после победе над Фенером – сањамо Ф4
17:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија забрањује употребу стевије

CC0 / Unsplash/Towfiqu barbhuiya / Заслађивач
Заслађивач - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Пратите нас
У Русија укида 19 адитива у храни, укључујући заслађивач стевију. Стручњаци сматрају да стевија која је популарна код људи који се брину о својој фигури и није баш здрава.
Ванредни професор Катедре за прехрамбене технологије и биоинжењеринг "Г.В. Плеханова" Елена Мјасникова објашњава да се заслађивач налази на листи дозвољених адитива у два облика — као заслађивач без индекса и броја и као стевиол гликозид Е960. Последњи адитив није уврштен на листу забрањених, односно произвођачи могу легално да га користе у својим производима.
Безбедност заслађивача стевије је, како каже Мјасникова, увек била под знаком питања, јер су се за његову производњу користили различити делови истоимене биљке – листови, стабљике или корени.

„Уврштавање стевиол гликозида Е960 на листу дозвољених адитива јасно је дато до знања да овај адитив за храну има апсолутно јасне, разумљиве и врло јасно дефинисане карактеристике квалитета. И, што је најважније, овај дијететски суплемент је прошао тест безбедности“, рекла је она.

Специјалиста је посаветовала да не треба да се прелази на било какве замене за шећер осим ако их не препише лекар.
„Када почнемо да обмањујемо своје тело и дамо му неки заслађивач, наши рецептори реагују, али излучени инсулин не види сахарозу и не може ништа да разгради. Дакле, употреба заслађивача код апсолутно здравих људи који не болују од дијабетеса може довести до озбиљних последица“, закључила је она.
Стручњаци сматрају да заслађивачи негативно утичу на рад гастроинтестиналног тракта и микробиоте.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала