- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски министар: Поступања са замрзнутом руском имовином добиће симетричан одговор

© Фото : Фотохост-агентство РИА Новости / Уђи у базу фотографијаМинистар финансија Русије Антон Силуанов
Министар финансија Русије Антон Силуанов - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Пратите нас
Било каква дејства са руском имовином у иностранству добиће симетричан одговор, у Русији није замрзнуто ништа мање, изјавио је руски министар финансија Антон Силуанов у интервјуу за Спутњик.
„Ово није питање за нас, ми пратимо одлуке западних земаља. Код нас није замрзнуто ништа мање. Сваки поступак са нашом имовином добиће симетричан одговор“, објаснио је Силуанов, одговарајући на питање о могућој судбини златних и девизних резерви Руске Федерације замрзнутих у иностранству.
Према његовим речима, друге земље већ извлаче своје закључке из ове приче.
Кинези смањују своје учешће у америчким хартијама од вредности – то је последица онога што се дешава. Поузданост долара и евра је нарушена“, оценио је руски министар.
У суботу су лидери земаља Г7 саопштили да руска суверена имовина неће бити одмрзнута док Москва не исплати „компензацију“ Кијеву.

О плаћању у дигиталним валутама

Русија ће промовисати питање побољшања система обрачуна и плаћања БРИКС-а, независно од западне инфраструктуре – на пример, то могу бити плаћања у дигиталним валутама, рекао је Силуанов.
„Агенда коју ћемо промовисати у оквиру нашег председавања је унапређење финансијског, обрачунског и платног система, који би у садашњим условима фрагментације био погодан и безбедан за учеснике у трговини унутар БРИКС-а. Система ван политике, независног од западне непријатељске инфраструктуре“, прокоментарисао је Силуанов иницијативе које Русија планира да покрене током године свог председавања БРИКС-ом.
Силуанов је приметио да су финансијске технологије искорачиле далеко напред и да пружају широк спектар алата, укључујући формирање иновативне обрачунске инфраструктуре. Плаћања у њој могу бити много бржа и јефтинија, а за земље БРИКС-а то ће бити модерна опција за плаћања и обрачуне у спољној трговини, сматра министар.
„Предлаже се стварање платформе која би повезивала финансијске системе њених учесника. На пример, већ су у функцији технолошки пролази за обрачуне у дигиталним валутама централних банака. Предлажемо да се направи систем BRICSBridge (мост), који би на бази институција БРИКС-а био доступан нашим земљама, обезбеђивао би одговарајући ниво равноправности и доприносио развоју трговинских односа... Спремни смо да почнемо (тестирање) са земљама које изразе такву жељу. Можда са Кином, можда са нашим суседима у ЕАЕУ и земљама Персијског залива“, додао је он.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала