- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Словачки премијер: Запад иде ка најгорем решењу за Украјину

© AP Photo / Kay NietfeldСловачки премијер Роберт Фицо
Словачки премијер Роберт Фицо - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Пратите нас
Словачки премијер Роберт Фицо страхује да, када је у питању ситуација у Украјини, Запад иде ка доношењу најгоре могуће одлуке.
„Из доступних информација о темама о којима би требало да разговарамо у понедељак, хвата ме језа. Бојим се да Запад иде ка доношењу најгоре могуће одлуке у вези са ситуацијом у Украјини“, рекао је Фицо у видео-поруци на Фејсбуку (друштвена мрежа забрањена у Русији и проглашена за екстремистичку, власништво корпорације „Мета“) пре састанка неких европских и светских лидера у понедељак у Паризу.
Фицо је додао да сматра да је састанак у Паризу потврда да је стратегија Запада у Украјини пропала.
„Из ових теза произилази да група земаља НАТО-а и Европске уније разматра варијанте да на основу билатералних споразума пошаље своје војнике у Украјину“, истакао је премијер.
С тим у вези, Фицо је за понедељак ујутру сазвао хитну седницу владе и Савета државне безбедности. Он је нагласио да неће дозволити директно учешће словачких војника у сукобу у Украјини.
„Једно је јасно, чак и ако би ме мој став коштао премијерског места, учинићу све да спречим директно учешће словачке војске у рату у Украјини“, рекао је Фицо.
Према његовим речима, Запад има да бира између две варијанте: да настави да делује у правцу „тоталне ескалације тензија“ и пружи „неограничену војну и финансијску помоћ“ Кијеву, или да обезбеди смислен план за мирно решавање сукоба.
Словачки премијер је уверен да ће Запад највероватније изабрати прву варијанту.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала