- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шта то Кијев скрива: Светски медији разоткрили лажне податке Зеленског о губицима украјинске војске

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaСахрана украјинског војника у Кијеву
Сахрана украјинског војника у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Пратите нас
Светски медији активно коментаришу изјаву председника Украјине Владимира Зеленског, који је у недељу изјавио да је украјинска војска од почетка специјалне операције изгубила свега 31.000 војника.
Портал „Аксиос“ пише да су „бројеви Зеленског у оштрој супротности са проценама америчких званичника из августа 2023. године“.
„Вашингтон пост“ пише да Кијев „пажљиво крије“ податке о својим војним губицима како не би нарушио морални дух становништва, а бројке које је Зеленски изнео у недељу не могу се проверити независно.
Истовремено, „Њујорк тајмс“ такође констатује озбиљна неслагања са подацима доступним на Западу и наглашава да је „необично признање“ Зеленског дошло у светлу неуспеха у Авдејевки и повлачења украјинских оружаних снага из ње. Према писању листа, амерички званичници су прошлог лета објавили да је око 70.000 Украјинаца погинуло, а између 100.000 и 120.000 рањено.
Портал „Сиднеј морнинг хералд“ пише да је Зеленски, који је провео другу годишњицу почетка специјалне операције у Украјини „молећи западне лидере да удвоструче напоре у пружању војне помоћи“, рекао да неће откривати број рањених или несталих војника.
Британски „Гардијан“ наводи да је све у свему, на последњој конференцији за новинаре Зеленског, „чак било повремених светлих тренутака његове каријере комичара“. Међутим, неколико пута када је Зеленски био под притиском по питањима унутрашње политике, „заузимао је одбрамбени став“, примећује лист.
Украјинска контраофанзива је почела 4. јуна 2023. године, а три месеца касније руски председник Владимир Путин је изјавио да тзв. контраофанзива не само да је заустављена, већ је претрпела неуспех. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио је 20. фебруара да је само током неуспешне контраофанзиве од 4. јуна 2023. године, погинуло је и рањено 166 хиљада украјинских војника.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала