- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Стручњаци упозоравају: Сукоб у Украјини могао би да прерасте у нуклеарни рат

Нуклеарни рат - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Пратите нас
Сукоб у Украјини могао би намерно или ненамерно да ескалира у нуклеарни рат, саопштила је за Спутњик координаторка за политику и истраживање Међународне кампање за ликвидацију нуклеарног оружја (ИЦАН) Алиша Сандерс-Закре. Она је такође позвала САД да повуку своје нуклеарно оружје из Европе.
По мишљењу Сандерс-Закре, у протекле две године приметан је раст реторике и опасног понашања повезаног са нуклеарном ескалацијом, што је наишло на осуду међународне заједнице
„Таква ескалација повећава ризик од случајног или намерног нуклеарног сукоба. Све државе, које имају нуклеарно оружје, и њихови савезници морају да буду опрезни у краткорочној реторици и акцијама и да елиминишу своје нуклеарне арсенале, што је једини поуздан пут да се спречи нуклеарна ескалација“, изјавила је она.
Како је додала, ризик од примене нуклеарног оружја данас је посебно висок, с обзиром на то да све државе, које имају нуклеарно оружје, праве ново, још опасније, а неке од њих су укључене у активни сукоб.
„Једини гарантован начин да се заувек заустави нуклеарна ескалација и спречи нуклеарни рат је да се ликвидира нуклеарно оружје. Споразум о забрани нуклеарног оружја је једини мултилатерални документ који осигурава проверен пут ка ликвидацији тог оружја и којем се придружила скоро половина чланица УН. Све земље би требало да се придруже том споразуму како би се радило на укидању нуклеарног оружја“, поручила је Сандерс-Закре.
Упитана да ли изазива забринутост спремност САД да поново распореде нуклеарног оружје у Великој Британији, она је истакла да је пракса размене нуклеарног оружја или његовог распоређивања на туђој територији опасна пракса на коју би требало ставити тачку.
„Споразум о забрани нуклеарног оружја забрањује распоређивање у иностранству. Том споразуму би требало да се придруже све земље како би забраниле ту ризичну праксу на својим територијама“, казала је Сандерс-Закре.
Раније је стални представник Русије у УН у Женеви Генадиј Гатилов рекао да је највећи нуклеарни ризик у овом моменту повезан са стратегијом ескалације САД и НАТО у украјинској кризи, која може да изазове директну војну конфронтацију између нуклеарних сила.
Погледајте још:
Председник САД Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
РУСИЈА
Русија упозорава: Могућ нуклеарни рат због Бајденове деменције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала