- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Швајцарска: Русија ће бити позвана на мировну конференцију о Украјини

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаФедерални дворац (Парламент) у Берну
Федерални дворац (Парламент) у Берну - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Пратите нас
Русија ће бити позвана у Швајцарску ради учешћа у мировној конференцији о Украјини, мада је мало вероватно да ће њени представници доћи, рекао је за Спутњик шеф швајцарске дипломатије Ињацио Касис.
„Било би илузорно и наивно претпоставити да ће током наредних неколико недеља или два, три месеца бити могуће организовати конференцију на којој ће бити успостављен мир. Ова конференција треба да отвори процес трагања за миром на високом нивоу, у крајњој мери, на нивоу министара. Мало је вероватно да ће Русија присуствовати тој првој конференцији, али биће позвана. С друге стране, циљ је да на том путу можемо да се нађемо и да укључимо у то и Русију. Због тога морамо да схватимо да ће на том путу бити неколико корака“, рекао је Касис.
Министар је додао да, иако ће прва конференција бити одржана у Швајцарској, следеће могу бити организоване у другим земљама, на пример у некој од чланица БРИКС-а.
„Може се замислити да би земље БРИКС-а могле и желеле да одиграју одређену улогу на том путу. Биће нам веома драго ако оне то учине, а ми ћемо то размотрити с њима директно. Данас имам билатерални састанак с колегама из Јужне Африке и Саудијске Арабије, управо у оквиру тог процеса интеграције“, навео је министар.
Шеф канцеларије украјинског председника Андреј Јермак изјавио је раније да Кијев жели да организује самите ради утврђивања украјинске „формуле мира“.
Касис је раније изјавио да нема алтернативе када је реч о учешћу Русије у мирном решавању сукоба у Украјини и да је спровођење мировног процеса без Русије немогуће.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је на састанку с Касисом у јануару нагласио да Москва у грађењу билатералних односа има у виду да се Берн удаљио од принципа неутралности и да је подржао Кијев, док је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова у фебруару истакла да је потенцијал Швајцарске као „поштеног посредника“ у решавању украјинске кризе истрошен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала