Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Велики гест Србије за јунаке који су бранили Косово и Метохију: Чуваће их Свети Василије Острошки

© Фото : Ванилица/ВикипедијаЦрква Светог Василија Острошког у Нишу
Црква Светог Василија Острошког у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Пратите нас
Спомен-крипта новим косовским јунацима биће откривена у храму Светог Василија Острошког у Нишу 24. марта, четврт века од почетка НАТО агресије. На мермерним плочама биће уклесано 1.007 имена припадника војске, полиције и безбедносних снага који су изгубили живот бранећи Косово и Метохију. Овај спомен иницирала је СПЦ.
Откривање крипте је протеклог викенда на скупу Савеза ветерана са Кошара најавио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић.
„У овој јединственој Спомен-крипти ће бити уклесана имена свих српских ратника који су положили животе на олтар отаџбине, бранећи нашу духовну и националну колевку - Косово и Метохију, од 1998. до 2003. године“, рекао је Антић на скупу коме су присуствовали и ветерани 63. падобранске бригаде.

Јунаци гинули за одбрану Косова и Метохије

Ова јединица је две године била борбено ангажована на Косову и Метохији, први пут у јулу 1998..
„Командант борбене групе, начелник штаба потпуковник Горан Остојић, погинуо је тада са још тројицом припадника бригаде у директном окршају са шиптарско – терористичким снагама. Погинули су старији водник Срђан Станчетић, старији водник Драган Душанић и војник Радош Церовић“, присећа се Видоје Ковачевић, пуковник, ратни начелник Штаба 63. падобранске бригаде.
© Sputnik / Лола ЂорђевићФотографије погинулих на Кошарама
Фотографије погинулих на Кошарама - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Фотографије погинулих на Кошарама
Непосредни учесник борбених дејстава на простору Косова и Метохије, у којима је рањен, додаје да су током 1999. године погинула још двојица војника, падобранаца, Раде Антонић и Бојан Димитријевић.
“Они су погинули од касетних бомби, јер је читав тај рејон извођења борбених дејстава НАТО авијација засула касетним бомбама“, додаје Ковачевић и каже да је 63. Падобранска 2001. године у борби са ОВК терористима у Прешеву изгубила и војног резервисту Драгана Димитријевића.
Имена ових људи наћи ће се на првом споменику достојном њихове жртве, у крипти новог Храма Светог Василија у Нишу.

Држава коначно брине

Пуковник Ковачевић је због тога задовољан, каже да су борци били заборављени, отргнути од своје државе, народа. Заборављено је да су се његови ратни другови борили јуначки и спречили продор шиптарских терориста и НАТО снага даље у Метохију.
После 2000. године су сами неговали сећање, обележавали са породицама сваку годишњицу погибије сваког припадника, уместо државе преузели бригу о томе.
„Богу хвала да се после 2012. године и држава полако укључила и даје нам подршку за све активности. Наша црква, која нас је вековима кроз историју одржала, покренула је иницијативу да се у крипти Храма у Нишу налазе имена свих припадника. То је лепо место где можемо отићи, помолити се Богу и евоцирати успомене на све наше страдале другове“, каже Ковачевић.
© AP Photo / Dejan MladenovicВојници војске Југославије на Кошарама 1998
Војници војске Југославије на Кошарама 1998 - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
Војници војске Југославије на Кошарама 1998
Љубинко Ђурковић, пуковник, командант одбране Кошара, за Спутњик каже да је постојала иницијатива генерала Владимира Лазаревића да се на Пантелеју изгради храм посвећен страдалницима на Косову и Метохији, црква или капела, али да је и овај сада потез нишке епархије и државе Србије достојан успомене на косовске јунаке.

Споменик није довољан

Радује га чињеница да је у последњој деценији, не само држава, већ и народ одао признање и поштовање тим страдалницима, жртвеницима за отаџбину. Каже да смо нашу привилеговану слободу, како год нам изгледала у данашњем дану добили захваљујући њима. Зато, истиче, да овај спомен није довољан.
„Породицама тих страдалника и оних који су дали делове тела, нарушили своје здравље да нису више кадри да обезбеде егзистенцију за своје породице и себе, нисмо у могућности или нећемо, а требали бисмо и можемо да им помогнемо. Као друштво, органи власти и као њихови суграђани, треба да их из категорије социјалних случајева преведемо у категорију заслужних грађана“, апелује командант другог батаљона 125. моторизоване бригаде Приштинског корпуса Војске Југославије током битке на Кошарама.
Он подвлачи да је свакако велики и значајан гест што ће се у крипти Храма Светог Василија Острошког наћи имена страдалника, његових сабораца.
Крајем новембра прошле године министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић потписао је споразум са Епархијом нишком, којим је Министарство обезбедило део новчаних средстава за завршетак украшавања крипте храма у нишком у насељу Дуваниште.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала