- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички медији открили како је ЦИА пустила пипке у Украјини - 12 тајних објеката близу Русије

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVУкрајински војници
Украјински војници  - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
Пратите нас
За протеклих осам година, Сједињене Америчке Државе су уз подршку ЦИА формирале 12 тајних објеката на територији Украјине код границе са Русијом, Украјина је постала једна од најважнијих обавештајних база Вашингтона у борби против Москве, пише „Њујорк тајмс“, позивајући се на бивше и садашње украјинске, америчке и европске званичнике.
„Данас је то претворило Украјину... у једног од најважнијих обавештајних партнера Вашингтона у борби против Кремља. Пресретна станица је део мреже шпијунских база формираних уз подршку ЦИА у протеклих осам година и укључујући 12 тајних објеката дуж руске границе“, пише портал.
У тексту се наводи да су америчке обавештајне агенције блиско сарађивале са украјинским официрима, укључујући и садашњег начелника Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране Кирила Буданова. Осим тога, ЦИА је обучавала украјинске шпијуне који су деловали у Русији, Европи, на Куби и другим местима где су се налазили Руси.
„Без њих (ЦИА) не бисмо имали могућност да се супротстављамо Русима“, изјавио је бивши шеф Службе безбедности Украјине (СБУ) Иван Баканов.
Чак и након повлачења целокупног особља из Украјине у фебруару 2022. године, обавештајци су остали у земљи, на територији Западне Украјине, наглашава портал.
Амерички агенти предавали су обавештајне информације, између осталог, и о томе где је Русија планирала да извршава нападе и који ће системи наоружања бити коришћени.
Портал пише да су Украјинци повремено кршили услове Беле куће од 2016. године, што је разбеснело америчке званичнике. Како се наводи, Украјинци су, сматрајући опрез Вашингтона неоправданим, „почели да организују атентате и друге смртоносне операције“. САД су претиле да ће прекинути подршку, али никада нису, закључује „Њујорк тајмс“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала