- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Американцима се привиђа кретање Црне Горе ка Русији — велики страх од Срба у влади

© AP Photo / Jacquelyn MartinЗастава Америке и Црне Горе
Застава Америке и Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
Пратите нас
У новој пропагандној анализи под насловом „Русија циља на Црну Гору”, Американци отворено показују страх од српских политичких снага у тој држави, а као и свуда, и овде им се привиђа утицај Русије.
Амерички Центар за стратегијске и међународне студије објавио је анализу у којој се наводи да „Русија игра дугу игру у Црној Гори“ и да се од 2016. користила „кибернетичким нападима и покушајима државнога удара како би преусмерила Подгорицу према свом утицају, а недавно је добила кључног савезника на моћном положају у влади“.
Тобожње истраживање наводи да је „проруска За будућност Црне Горе подржала про-НАТО владу премијера Милојка Спајића у замену за место шефа скупштине, утицајну политичку позицију“ и оцењује да црногорско кретање према Русији „не би само значило слабији бок НАТО-а“.
„Нови председник парламента долази с тешким пртљагом. Андрија Мандић био је поносан на помоћ у покушају државнога удара 2016, којим се настојало да се спречи улазак Црне Горе у НАТО и постави проруска влада. Мандић остаје непоколебљиви присталица Русије, толико да се критичари брину да ће он спречити амбиције те земље у Европској унији. Мандићева странка такође би требала да добије четири министарска места, чиме би ојачала моћ проруских снага. Овај недавни развој догађаја долази након низа покушаја Кремља да повећа свој утицај”, пише у анализи коју преноси портал „Антена М“.
Између осталог, у анализи те тинк-тенк организације са седиштем у Вашингтону се наводи:
„И док је реторика новоформиране владе о спољној политици Црне Горе и циљевима интеграције у ЕУ непоколебљива, проруске снаге у Црној Гори имају значајан утицај у новој влади, која не би могла бити ни састављена без подршке Мандићеве проруске странке”.
„Сада је критично време за Запад да усмери своју пажњу на малу балканску државу која је била снажан и значајан савезник. Црногорске снаге бориле су се заједно с Американцима у Авганистану и помогле су у одржавању мира у Либерији, Кипру и Сомалији. Црна Гора такође игра кључну стабилизирајућу улогу у свом историјски нестабилном региону. Додатно, с чланством Црне Горе, НАТО контролише целу обалу стратешки важног Јадранског мора“.
Аутори анализе су Џулија Диксон, сарадник на програму међународне безбедности, и Емили Хардинг, директор програма за обавештајне службе, националну безбедност и технологију и заменик директора програма међународне безбедности.
„Црној Гори је потребна непрекидна пажња ЕУ и НАТО-а како би спречила руску агресију и утицај, остала на своме путу интеграције у ЕУ и наставила да игра стабилизирајућу улогу у региону”, закључује се у анализи.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала