- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик понудио Црној Гори споразум о специјалним везама, поручио да је српски свет феноменална идеја

© Tanjug / SRNA/TIHOMIR BURZANOVIЖМилорад Додик у посети Саборном храму у Подгорици
Милорад Додик у посети Саборном храму у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик је након састанка у Подгорици са председником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем изјавио да је понудио институцијама Црне Горе споразум о специјалним везама, по узору на споразум са Србијом.
„Република Српска по Дејтонском споразуму има право на споразум о специјалним везама са суседима, а Црна Гора је то несумњиво и зато сам понудио споразум институцијама Црне Горе по узору на оно што имамо са Србијом“, навео је председник Српске.
Додик је рекао да подржава опредељење Црне Горе ка ЕУ, истакавши да је и Република Српска за тај пут.
„Ту сам да подржим мир, стабилност и развој Црне Горе. Ту сам да подржимо њено опредељење ка ЕУ“, рекао је Додик.
Он је истакао да се чине напори у БиХ да се дође до преговарачког статуса.
„Европски пут је у реду, али не може да буде на уштрб идентитета и уставне позиције Српске, не може да промовиш унитаризацију и централизацију БиХ. БиХ може по узору на Белгију да се креће на европском путу и у том погледу делимо одређене вредности са политкама Црне Горе“, рекао је Додик.
Он је поручио да Република Српска није реметилачки фактор, већ према Уставу чини БиХ и не прихвата деградацију Устава.
Додик је истакао да је Република Српска против чланства БиХ НАТО.
„Знамо статус у којем је Црна Гора и ми то поштујемо, али очекујемо и да се поштује наш став о томе. НАТО је за нас неприхватљив зато што је бомбардовао Републику Српску без одлуке Савета безбедности, а онда и Србију и Црну Гору. То су ствари преко којих ми нећемо да пређемо“, рекао је Додик.
Председник Српске рекао је да Црној Гори нуди да се укључи у мегапројекат изградње хидроелектране Бук Бијела и да га више не блокира.
„Ако неће, онда да нас не блокирају“, рекао је Додик.
Додик је рекао да уколико има настојања да се Црна Гора врати у тај пројекат, постоји спремност да то прихвати, наводећи да струју нико неће произвести осим хидроелектрана, термоелектара, соларних електрана и вјетропаркова.
„Ми нудимо Црној Гори да се укључи у овај мегапројекат“, истакао је Додик и додао да тај пројекат не задире и не потапа воде у Црној Гори, већ је жеља да се настави у сарадњи са Србијом која је већински власник проекта.

Мандић: Без Републике Српске нема БиХ

Мандић је истакао да онај ко поштује Дејтонски споразум, поштује и Републику Српску.
„Ко уважава БиХ, уважава и Републику Српску. Ко поштује равноправност, Срби и Бошњаци су му са истим правима“, рекао је он.
Мандић је поручио да без Републике Српске нема БиХ.
„Ко оспорава права Срба у БиХ, тај руши БиХ као земљу“, истакао је он.

Додик: Српски свет је феноменална идеја и нико не би требало да има ишта против

Додик је у Подгорици рекао да је српски свет феноменална идеја и да нико не би требало да има ишта против ње.
"Српски свет подразумева да људи који припадају српском народу слободно промовишу своја уставна права у дотичној земљи, да могу да се политички окупљају, изражавају, да организују своје културне институције, да могу да праве своје школе и вртиће, да имају свој образовни систем као и свуда у свету, и у Немачкој и у Канади, да верују нашој Српској православној цркви, да поштују своју крсну славу", рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка са Мандићем.
Додик је истакао да су то вредности које не би требало никога да вређају.
"У том погледу, позивам све људе српске националне припадности, где год да се налазе, да се посвете елементима нашег националног идентитета. Тај идентитет није усмерен ни против кога другог, ни против Црногораца, ни против Хрвата, ни Ескима, Кинеза", нагласио је Додик.
Он је рекао да је то свет у којем српски народ има право да изрази своје националне особености.
"То је свет у којем ми имамо право да изражавамо наше националне особености једнако као што то имају Французи и Немци или било ко други. Знам да постоји негативна конотација тога, али то не значи да ми треба да одустанемо од тога", рекао је Додик, пренела је Срна.
© Tanjug / SRNA/TIHOMIR BURZANOVIĆМилорад Додик и Андрија Мандић
Милорад Додик и Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
Милорад Додик и Андрија Мандић

Додик најавио отварање канцеларије Републике Српске у Подгорици

Додик је изјавио да је добро да је српска структура заступљена у власти Црне Горе и да може допринети јачању ове земље, те најавио да ће се радити на отварању канцеларије Српске у Подгорици.
"Долазим овде да понудим Црној Гори могућност да успостави специјалне везе са Републиком Српском и верујем да ће на то бити позитивно одговорено, јер нема разлога да не буде", рекао је Додик током посете Подгорици за подгоричку Српску РТВ, коју је посетио током боравка у Црној Гори.
Он сматра да је српска заједница у Црној Гори годинама деградирана и девастирана и да је дошло време за њено слободно изражавање у политичком и сваком другом смислу.
"Ово није никакво мешање у унутрашње односе у Црној Гори, нисам ја (специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел) Ескобар који овде долази и `удара шаком о сто` и покушава неке да натера да нешто раде. Овде сам да подржим све добре људе Црне Горе, да подржим Црну Гору у њеном настојању да напредује на путу ка ЕУ, у настојању да направимо што је ближе братске односе у обостраном интересу", истакао је Додик.
Он је нагласио да Република Српска неће одустати од подршке Србима у Црној Гори, напомињући да и у властима Српске има оних који се изјашњавају као Црногорци и који имају иста права као Срби.
Председник Српске је најавио да ће се радити на отварању канцеларије Републике Српске у Подгорици, те додао да ће се Српска придружити Србији у подршци српском народу и Српској православној цркви (СПЦ) у Црној Гори.
"Веома је легитимно да српски народ у Црној Гори артикулише и изражава српски национални интерес у оквиру уставног поретка који овде важи, као што је дозвољено и другим народима, мање-више већ доказано, на уштрб, штете и деградације српског националног бића у Црној Гори", рекао је Додик.
Он је констатовао да је мешање САД у формирање власти у Црној Гори најлошија услуга, јер на тај начин праве унутрашње тензије.
"Они без тензија, сукоба и варничења међу социјалним и међунационалним групама не могу да егзистирају као важне фаце. Није спорно да је САД важна, али није безгрешна. Највећи миленијски грех је направљен према српском народу на простору бивше Југославије, народу који је учествовао у ратовима на страни слободе", рекао је Додик.
Он је подсетио да се српски народ нашао на удару НАТО бомби са осиромашеним уранијумом због чега су видљиве здравствене последице код народа.
"Немам ниједан проблем са САД изван Републике Српске и српског народа, али унутра имам. Оно што Американци заговарају у БиХ јесте нестанак Републике Српске, неће то рећи, али све што чине раде у том правцу", истакао је Додик.
Он верује да ће на изборима за председника САД победити Доналд Трамп што би значило "укупно ослобађање не само САД, већ и нас овде од такве (америчке) ригидне политике".

Додик посетио Саборни храм у Подгорици: СПЦ кључна за опстанак српског народа

Додик је након разговора са председником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем, посетио Саборни храм Христовог Васкрсења и гроб блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија.
Додика и Мандића су испред Храма дочекали парох подгорички Предраг Шћепановић и ђакон Ведран Грмуша, који је пореклом из Бањалуке.
Свештеник Шћпановић је ову прилику искористио да захвали Додику за помоћ коју је као председник Српске дао за изградњу Храма Христовог васкрсења, као и за то што је био гост на дан када је освештан.
Никола Пејовић, старешина Храма захвалио се на посети Додику, истичући да Храм и верујући народ памте његова сва доброчинства.
© Tanjug / SRNA/TIHOMIR BURZANOVIЖМилорад Додик у посети Саборном храму у Подгорици
Милорад Додик у посети Саборном храму у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
Милорад Додик у посети Саборном храму у Подгорици
„Посета Додика је братска, јер посета храму није долазак у госте, бећ долазак у дом“, рекао јеПејовић.
Додик је рекао да је овај храм испуњен љубављу.
„Имао сам прилику да помогнем у изградњи и зато нисам пропустио прилику да га и посетим. Српска православна црква кључна је за очување идентитета и опстанак српског народа не само у Црној Гори, већ и у Српској и Србији. СПЦ чува идентитет кроз векове“, рекао је Додик, преноси РТРС.
Он је рекао да је и у немогућим околностима сачувана наша вера и крсна слава.
„То је оно што сваки Србин, поготово верујући, мора да негује. Историја српског народа на овим просторима је историја СПЦ“, рекао је Додик.
Председник Републике Српске јутрос је стигао у Подгорицу, где га је дочекао председник Скупштине Андрија Мандић, са којим ће одржати састанак у просторијама Скупштине.
„Добро дошао председниче, Републике Српске! Радује се Црна Гора у коју си дошао“, рекао је Мандић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала