- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Европа (не) може без руског гаса | Енергија Спутњика

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасно чвориште
Гасно чвориште - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
Пратите нас
У новом издању „Енергије Спутњика” Јелица Путниковић разговара са Милошем Здравковићем, стручњаком за енергетику, о томе да зима није још готова, а да је цена гаса осетљива на поремећаје у снабдевању или скокове потражње
Саговорника „Енергије Спутњика” питамо и то да ли је због зелене транзиције повећана потражња за гасом, којем је ЕУ дала епитет зеленог енергента. У ситуацији када Катар најављује повећање производње и извоза утечњеног гаса, а саудијски „Арамцо“ објављује да су открили нове количине гаса на џиновском пољу Јафурах гасни бизнис и цене ће, свакако, и убудуће зависити од геополитичке ситуације.
Европска унија не види потребу да продужи споразум о транспорту руског гаса у Европу преко Украјине, пре планираног истека уговора за крај године, рекао је средином месеца комесар за енергетику Кадри Симсон истичући да ће земље које се снабдевају преко ове транзитне руте моћи да обезбеде алтернативно снабдевање.
Ових дана, међутим, Аустрија, Чешка, Мађарска и Словачка упозоравају да ће бити принуђене да повећају увоз руског гаса због немачких намета на транспорт утечњеног гаса кроз ову земљу. Наиме, Немачка је постала највећи европски купац течног природног гаса из земаља попут САД и Катара а још од 2022. године користи ситуацију да заради на његовом транзиту ка земљама које немају излаз на море. Из ових земаља тврде да Немачка тако покрива трошкове пуњења сопствених гасних резерви. Фајненшел тајмс пише да немачке таксе источноевропским чланицама блока отежале приступ увозном, неруском гасу.
Уговор о транзиту руског гаса кроз Украјину истиче, иначе, на крају ове године. Украјинским гасоводним системом стиже дневно око 40 милиона кубних метара гаса из Русије. Осим овим правцем руски гас стиже у Европу и Турским и Плавим током, а из Турске се ка Србији, Мађарској и неким европским потрошачима транспортује Балканским током, како Бугарска зове наставак Турског тока на копну. Уз то, Европа рачуна убудуће И на веће количине гаса из Азербејџана а убрзано се граде или проширују ЛНГ терминали.
Гас је, иначе, у Европи током ове зиме појефтинио на мање од 25 евра по мегават-сату, што је трогодишњи минимум цене. Поготово у односу на цене током 2022. године, када је свет, а не само Европа, био суочен са енергетском кризом. Аналитичари указују да структурни дефицит у европском природном гасу није у потпуности решен, јер повећано снабдевање ЛНГ-ом није у потпуности надокнадило губитак од руског увоза. Уз то, треба имати у виду да је Русија повећала извоз утечњеног гаса, па је постала четврти светски извозник ЛНГ-а. Мада Брисел то тешко признаје, добар део руског утечњеног гаса заврши у европским лукама.
Захваљујући топлој зими и паду привредних активности складишта гаса у Европи су на новом петогодишњем сезонском максимуму. Резерве гаса у ЕУ су 65,9 одсто, Немачкој 71,56 одсто, Италији 60,3 одсто, а у Француској 51,3 одсто, показују подаци Gas Infrastructure Europe (GIE).
Енергија Спутњика, 27.2.2024.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала