- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу: САД јача нуклеарни потенцијал у европским земљама

© Sebastian ApelАмерички ракетни систем "патриот"
Амерички ракетни систем патриот - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
Пратите нас
Вашингтон јача свој нуклеарни потенцијал у европским земљама и опрема војску перспективним носачима нуклеарних бојевих глава, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на колегијуму Министарства.
„Данас су радијационе, хемијске и биолошке претње изазване поступцима Вашингтона, који повећава свој нуклеарни потенцијал на територији европских земаља и у војску уводи носаче нуклеарних бојевих глава“, рекао је министар.
Он је додао да су САД формирале и мрежу биолошких лабораторија за проучавање својстава патогена у одређеном региону који се могу пренети на људе и изазвати пандемије. Од 330 таквих објеката, око 40 се налази у Украјини.
„С тим у вези, у савременим условима улога снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту се сваке године повећава. Током специјалне операције, ове групе решавају посебне задатке. Конкретно, прате радијациону ситуацију у Запорошкој нуклеарној електрани“, истакао је министар.
Шојгу је додао да је у јулу 2023. године неутралисана опасност од биолошке контаминације због уништења Каховске хидроелектране. Дезинфиковано је више од хиљаду и по објеката на површини од 340 хиљада квадратних метара, што је омогућило да се материјална и финансијска штета минимизира.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала