- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: У Пољској се припремају војници за преузимање власти у Белорусији

© Flickr / Defence ImagesПољски војник
Пољски војник - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Пратите нас
Чланови организације БИПОЛ, која је у Белорусији проглашена за терористичку организацију, и која је блиска белоруској опозицији, обучавају се на полигонима у Пољској како би реализовали војни пуч у Белорусији, преноси белгијска телевизија ВРТ позивајући се на лидера организације Александра Азарова.
„Група бивших белоруских полицајаца и војника изјављује да имају план за смену председника Белорусије Александра Лукашенка“, саопштила је белгијска телевизија.
Азаров је истакао да је обучено већ сто људи, као и да су чланови организације такође извршили диверзије на белоруској железници током прве недеље специјалне војне операције у Украјини. Потврдио је да чланови организације припремају пуч у Белорусији и покушавају да организују диверзије на територији земље.
Суд Белорусије је Азарова у фебруару осудио на 25 година затвора. Он је раније побегао у Украјину, а затим у Пољску.
Врховни суд Белорусије је крајем августа 2022. године прогласио организацију БИПОЛ терористичком организацијом. Раније је у државном тужилаштву објашњено да је ова организација основана у октобру 2020. године на територији Пољске на иницијативу бивших полицајаца. Сматра се да је крајњи циљ активности ове организације насилна промена уставног поретка Белорусије.
Погледајте и:
Белоруска полиција - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
РУСИЈА
Спречена серија терористичких напада у Белорусији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала