- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Може ли вештачка интелигенција да постане кључни алат у обликовању рата, где су ту људи?

CC0 / rawpixel.com / ратне игре, илустрација
ратне игре, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Пратите нас
Ратне игре и интеграција вештачке интелигенције могли би да побољшају процес доношења одлука, али пажљиво разматрање и етичко управљање кључни су за обезбеђивање одговорне и делотворне примене тог трансформативног процеса.
Интеграција генеративне вештачке интелигенције (АИ) у ратне игре јевитални алат за стратешко планирање у војсци и има потенцијал трансформисање процеса доношења одлука.
Јасир Аталан, сарадник за податке у Центру за стратешке и међународне студије (ЦСИС), у америчкој групи think tank наглашава утицај вештачке интелигенције.
„Може да обликује ратне игре и заправо целу будућност рата“, додаје Аталан.

Могућности вештачке интелигенције у ратним играма

Идентификовани изазови у традиционалним ратним играма, укључујући трошкове, транспарентност и ексклузивност, подстакли су разматрање решења у облику вештачке интелигенције. Аталан с колегама Бењамином Јенсеном и Даном Тадросом наглашава улогу вештачке интелигенције у решавању тих проблема.
„Уместо да се директно ослања на људе који седе за столом како би играли игру, аналитичари двадесет првог века могу да користе генеративну вештачку интелигенцију и велике језичке моделе (ЛЛМ) за стварање агената игре“, наводи се у извештају ЦСИС-а.
Аталан је расправљао о могућностима које пружа вештачка интелигенција сугеришући да би уз одговарајуће подстицаје и праћење података АИ могла да допринесе различитим перспективама различитих савезника и понуди вредне податке у ратној игри. Појаснио је да ратне игре нису предвиђање исхода, већ истраживање политичких опција, прилика и изазова за различите учеснике.
Америчка војска препознала је важност ратних игара од 2015. године, с растућим интересом за њихову комбинацију са способностима АИ. У фебруару2023. године америчка војска успешно је употребила вештачку интелигенцију за управљање војним авионом и учествовање у симулираној борби ваздух-ваздух, што указује на потенцијалну синергију између ратних игара и вештачке интелигенције.
Студија Института „Алан Тјуринг“ из 2023. године истакла је кључну улогу ратних игара и симулација у доношењу одлука за војну одбрану. Студија је показала да би интеграција вештачке интелигенције могла да смањи број потребних играча, убрза игре, генерише нове стратегије и побољша уживљавање играча.

„Људе је немогуће заменити“

Међутим, АИ има ограничења, посебно у стратешком размишљању, сматра Аталан. Он упозорава на претерано ослањање на аутономне агенте због потенцијалних пристраности наслеђених из података о обуци. Иако је препознао корисност вештачке интелигенције у побољшању мисаоних процеса и доношења одлука, Аталан је истиче једну једноставну ствар: „Људе је немогуће заменити“.
Забринутост у вези са изазовима „црне кутије“ у ратним играма вођеним вештачком интелигенцијом апострофира стручњак за ратне игре Иванка Барзашка у објави у часопису „The Bulletin of the Atomic Scientists“, наглашавајући потребу за етичким управљањем и одговорношћу.
Аталан је позвао на транспарентност при коришћењу великих језичних модела (ЛЛМ) у приступима вештачке интелигенције и нагласио сталну потребу за опрезним истраживањем нормативних предрасуда вештачке интелигенције, пренео је „Бизнис инсајдер“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала