- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Обележен Дан Народне библиотеке Србије

© Tanjug / Раде ПрелићНаграда „Јанко Шафарик“ управнику Библиотеке Матице српске Селимиру Радуловићу
Награда „Јанко Шафарик“ управнику Библиотеке Матице српске Селимиру Радуловићу - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Пратите нас
Дан Народне библиотеке Србије и њен 192. рођендан обележени су данас свечаношћу, на којој је награда „Јанко Шафарик“ уручена управнику Библиотеке Матице српске Селимиру Радуловићу.
У поздравном обраћању представницима министарстава, дипломатског кора, библиотекарима и другим званицама, управник Народне библитеке Владимир Пиштало је подсетио да се национална библиотека бави књигом, али је и културни центар.
Од бројних делатности у 2023. години, Пиштало је подсетио на акцију „Све српске књиге под једим кровом“ у оквиру које се раде дигитална и библиофилска издања наших књига које се налазе у библиотекама у Москви, Бечу, Берлину и другим градовима.
Пиштало је истакао издавачку делатност НБС, у оквиру које бивају објављивана дела Владана Деснице, Милорада Павића и других, пораст броја корисника „на даљину“, и нови депо који ће бити ископан у неколико нивоа поред зграде библиотеке на Врачару.
© Tanjug / Раде ПрелићОбележен Дан Народне библиотеке Србије
Обележен Дан Народне библиотеке Србије - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Обележен Дан Народне библиотеке Србије

Неопходно је деловати тамо где живиш

Национална награда из области библиотечко-информационе делатности и културе „Јанко Шафарик” за укупан допринос библиотекарству у Србији припала је Селимиру Радуловићу, одлуком стручног жирија у коме су биле Јасмина Нинков, Драгана Милуновић и Ивана Николић.
Жири је оценио да Радуловићева радна биографија сведочи о богатом искуству и да је његово библиотекарско „дело добро познато стручној јавности“, подсетивши да је на месту управника Библиотеке Матице српске од 2014. године.
Оцењено је да је Радуловић библиотекарску каријеру посветио повезивању библиотека, а у својој установи унапређивању инфраструктуре и улагању у издавачку делатност, уз приређивање тематских и других изложби, пренео је Танјуг.
© Tanjug / Раде ПрелићСве српске књиге под једим кровом
Све српске књиге под једим кровом - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Све српске књиге под једим кровом
Радуловићу је, примивши признање из руку Владимира Пиштала, подсетио да постоји уверење да се „награда доживљава као нека врста накнадне овере онога што сте радили“:
„Потврда је да нисте бацали семе на камен неродни. Када дођу неке године, венци и награде хитају ка вама као пчеле по саћу. Што се тиче мојих осећања, цитирао бих Александра Сољжењицина који је казао – 'Неопходно је деловати тамо где живиш и радиш у простору где су ваше руке'”.

Народна библиотека у одбрани националних интереса

Помоћник министара културе за савремено стваралаштво Радован Јокић је оценио да је Народна библиотека једна од најугледнијих установа наше државе и најзначајнијих у српском народу.
Према његовим речима, током свог постојања НБС је делила судбину свог народа, посебно у Другом светском рату, када је спаљена у немачком авионском бомбардовању 6. априла 1941. Године:
„Нестала у ватри, поново је била изграђена поред нашег највећег храма Светог Саве. Све књиге које се чувају у Народној библиотеци су залог нашег знања и духовности. Народна библиотека је установа на првој линији одбране националних интереса. У тој нимало лакој мисији има сталну подршку Министарства културе и Владе Србије“.
Пригодну беседу одржао је књижевник Милисав Савић, који је подсетио на значајан допринос српској култури словачког научника и библиотекара Шафарика (1814-1876) и оценио да је рођендан НБС „значајан дан за библиотекаре у Србији“:
„Српска књижевност услед скупе књиге и малих тиража, опстајава захваљујући библиотекама, преко којих наслови стижу и до најсиромашнијих читалаца. Улагање у библиотеке је једна од најуноснијих културних инвестиција“.
У оквиру уметничког програм наступио је Земунски камерни оркестар, а у холу је у специјалној витрини изложено рукописно "Ивићево четворојеванђеље” из 16. века, дар НБС-у поводом отварања нове зграде на врачарском платоу 6. априла 1973. године.
Управник НБС Владимир Пиштало - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
КУЛТУРА
Владимир Пиштало: За нас је рупа на Косанчићу и даље библиотека, од обнове нећемо одустати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала