- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Патрушев: Америка је најагресивнија држава у модерној историји

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаСекретар Савета безбедности РФ Николај ПатрушевНиколај Патрушев
Секретар Савета безбедности РФ Николај ПатрушевНиколај Патрушев  - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су најагресивнија земља у модерној историји и о томе говори статистика оружаних конфликта у свету. Вашингтон је од 1945. године више од 150 пута кршио суверенитет других земаља, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

„За период свог постојања су САД организовале више од 800 непријатељских акција против суверених држава уз примену силе и активно су учествовале у више од 100 оружаних сукоба“, рекао је он у интервјуу листу „Росијскаја газета“.

Осим тога, САД су се агресивно мешале у унутрашње ствари других држава у целом свету. Након 1945. године су Американци више од 150 пута нарушавали суверенитет других земаља, организовали пучеве, провоцирали нереде и утицали на изборне процесе, додао је Патрушев.
Истакао је да су се у Вашингрону окупили експерти чији је циљ да се демонизују акције Русије.
„САД као и раније размишљају у духу хладно грата и сматрају да ако Русија негде учвршћује позиције, онда она то ради само како би наштетила интересима Американаца. Међутим, свима је добро познато једно од главних спољополитичких правила наше земље – наша агенда је увек позитивна и конструктивна“, нагласио је Патрушев.

Патрушев: Бела кућа има фикс идеју – да владе других земаља претвори у вазале

Сједињене Америчке Државе имају опсесију да од независних земаља направе своје вазале, да њихове владе подчине Белој кући, изјавио је секретар Савета безбедности Русије.
„Данас се у низу земаља и региона настављају сукоби у чијем су директном распиривању учествовале САД. Можемо се сетити Украјине, Сирије, Сектора Газе, Јемена и граничне зоне Сахел у Африци која се налази између Сахаре на северу и плодније регије Судан на југу. Без преседана по трајању је била Америчка инвазија на Ирак и Авганистан. САД и даље покушавају да створе нове конфликата. Оне вештачки надувавају контрадикторности око Тајвана, Јужнокинеског мора, Корејског полуострва, милитаризују Јапан, повећавају притисак на Иран, распирују тињајуће конфликте у сувереним државама Африке“, рекао је он.
Сматра да су идеје Вашингтона јасне – да се завлада владама независних земаља, између осталог и Латинском Америком, које ће бити специјално припремљене да буду под потпуном контролом америчких власти.
Истакао је да је жеља Вашингтона да буду потчињени Белој кући, да њихова економија ради у корист транснационалних корпорација и америчких компанија.
„То је фикс идеја САД, да од њих направе вазале Вашингтона и да их натерају да забораве своју историју и националне интересе“, закључио је Патрушев.
Погледајте и:
Застава Кубе  - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
РУСИЈА
Русија ће помоћи Латинској Америци да се одбрани од Америке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала