Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Спутњик сазнаје: Вучић у Тирани тражи измену завршне Декларације - Србија против санкција Русији

© AP Photo / Armando BabaniСамит Украјина - Југоисточна Европа
Самит Украјина - Југоисточна Европа - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић не прихвата предлог текста завршне Декларације у Тирани којим се предвиђа да све земље подрже санкције Руској Федерацији, сазнаје Спутњик.
У Тирани се данас одржава први самит Украјина - Југоисточна Европа, на којем је домаћини премијер Албаније Еди Рама, на чији позив присуствује и председник Украјине Владимир Зеленски.
Према нашим информацијама, предлог завршног документа је изразито антируски и у току је велика дипломатска борба Србије да изузме свој став.
Србија тражи да се из декларације избаци да се тражи увођење санкција Руској Федерацији, да се избаци део да Руска Федерација има 'малигни утицај' на земље у региону, да у тексту не стоји „Земље“ већ „Западнобалканска шесторка“ - због, како је саопштено, тзв. Косова које Србија не признаје као државу.
За званичну Србију, Русија нема никакав малигни утицај у нашој држави.
Очекује се да ће се на самиту разговарати о рату у Украјини и његовим последицама.
О току усаглашавања текста декларације Вучић је новинарима у Тирани рекао да постоји више предлога и да је усаглашавање трајало целу ноћ.
"Видећемо, али ја једино што могу да кажем је да ћу се држати начела и принципа које је Савет за националну безбедност Србије усвојио пре две године", закључио је Вучић.
На самиту се очекује и присуство председнице Молдавије Маје Санду, председника Црне Горе Јакова Милатовића, премијера Хрватске Андреја Пленковића, председника Северне Македоније Стеве Пендаровског, председнице привремених институција у Приштини Вјосе Османи, као и председнице Савета министара Босне и Херцеговине Борјане Кришто.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала