- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта пише у антируској декларацији која је усвојена у Тирани

© AP Photo / Armando BabaniВладимир Зеленски и Еди Рама
Владимир Зеленски и Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Пратите нас
Лидери Западног Балкана и земаља Југоисточне Европе у Тирани усвојили су антируску декларацију која потврђује солидарност и подршку Украјини. Србија је успела да из ње избаци делове који се односе на подршку санкцијама Русији и на „малигни утицај“ Москве на Балкану.
У дакларацији пише да се понавља непоколебљива подршка украјинској независности, суверенитету и територијалном интегритету у оквиру њених међународно признатих граница из 1991. Године.
Додаје се да су лидери "поново потврдили солидарност са Украјином и њеним народом у њиховој херојској одбрани њихове слободе и њихових заједничких вредности".
Потписници су нагласили да их спајају "заједничке европске вредности и визија њиховог даљег развоја у оквиру уједињене Европе".
У саопштењу се додаје да је поново потврђена решеност "да се интензивирају заједнички напори ради обезбеђења даљег напретка и међусобне подршке ка чланству региона Западног Балкана, Украјине, Републике Молдавије и Грузије у Европској унији".
Такође је исказана подршка украјинским напорима за прикључење НАТО-у.
Истиче се и повећање заједничких напора у борби против дезинформација, укључујући лажне наративе о рату, и остати посвећени борби против хибридног ратовања и изазова сајбер безбедности, доприносећи стабилности и безбедности међународне заједнице"
Како закључују лидери на самиту "Украјина - Југоисточна Европа", они као "пријатељи Украјине" потврђују "чврсто уверење да ће само уједињени моћи да поврате мир, стабилност и правичан просперитет на европском континенту".
Самит Украјина - Југоисточна Европа у Тирани - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
СРБИЈА
Ексклузивно: Како су гласиле све тачке декларације у Албанији које је Вучић избацио
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала