Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта пише у извештају ОДИХР о изборима у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићГласање на бирачком месту
Гласање на бирачком месту - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Пратите нас
Канцеларија ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) је, у извештају о изборима у Србији од 17. децембра, оценила да би много пре нових избора требало спровести неопходне законодавне измене, обезбедити доследну примену процедура на дан избора и побољшати професионалне капацитете изборне администрације.
„Да би се позабавили забринутошћу око тачности бирачких спискова и повећало поверење јавности, релевантне законе, прописе и праксу треба поново размотрити како би се омогућио приступ подацима о регистрацији бирача и олакшати спровођење смислене ревизије Јединственог бирачког списка са учешће релевантних актера, укључујући политичке партије и цивилно друштво, у складу са стандардима заштите података“, пише у препорукама извештаја.
Поред тога, наводи се да би закон требало да обезбеди јасно раздвајање између званичних функција и кампање активности носилаца дужности.
У извештају се подсећа да су децембарски избори били трећи парламентарни избори за мање од четири године и шести од 2012.
„Учесталост ванредних избора додатно је нарушила поверење јавности у демократске институције и изборне процесе и умањила ефикасност демократског управљања“, оцењује ОДИХР.
Поред тога, како се препоручује, „власти треба да предузму мере за спречавање злоупотребе положаја и државних ресурса“.
У препорукама стоји да власти треба да спрече „застрашивање и притисак на бираче“, укључујући и запослене у јавним и државним институцијама и предузећима и да ојачају механизме надзора.
Ради ефикаснијег остваривања бирачког права Републичка изборна комисија треба да развије и имплементира благовремен, свеобухватан и циљани програм едукације бирача, укључујући спречавање групног гласања и истицање важности тајног гласања.
ОДИХР, такође, напомиње да би независност РЕМ-а требало ефикасно гарантовати, у складу са новим правним одредбама.
„Независност Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) треба да буде делотворна гарантовано, у складу са новим законским одредбама. РЕМ треба проактивно да користи своје законе овлашћења да поступа по службеној дужности у случају кршења медијске регулативе, на основу њеног систематског праћења“, пише у извештају.
Да би се обезбедиле непристрасне информације о учесницима и омогућило бирачима да донесу информисану одлуку, медији би требало да искористе своје право на уредничку независност и избегавају коришћење материјала произведеног од стране странака у информативним и вести програмима, посебно током изборних кампања, пише у извештају.
Закон би требало да предвиди разумно кратак рок за Уставни суд да обради изборне жалбе и омогући дужи период за одржавање поновљених избора, истиче ОДИХР.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала