- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Рад хаубице хијацинт С у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Париз: Француски војници би могли да чувају границе Украјине

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 735. Руске снаге заузеле су насеље Северно код Авдејевке у ДНР. Украјинска војска остала је без 444 хиљаде војника од почетка руске специјалне операције, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу. Мировна формула украјинског председника представља ултиматум за Русију, сматра министар Сергеј Лавров.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:48 28.02.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Кијеву и Кијевској области, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
20:37 28.02.2024
У Херсонској области уништена група украјинских диверзаната који су покушали да се искрцају на Тендровску превлаку, на северозападу Црног мора.
20:21 28.02.2024
Француска војска би могла да осигурава безбедност украјинских граница, рекао је премијер Републике Габријел Атал на седници Сената.
„Када говоримо о француским војницима, можемо говорити о војницима који ће се бавити обуком, заштитом земља-ваздух и заштиту граница“, рекао је он.
Званичник је такође напоменуо да су земље ЕУ одлучиле да иду даље по питању испоруке оружја Оружаним снагама Украјине због „руске претње“.
"Може ли председник са свом одговорношћу да каже да из принципа искључује одређене перспективе? Не мислим", додао је Атал, покушавајући тиме да одбрани Емануела Макрона, који је након својих изјава био изложен жестоким критикама у земљи.
19:43 28.02.2024
Свака земља ће сама одлучити да ли ће послати војнике у Украјину, Сједињене Државе немају такве намере, рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер.
"Друге земље ће одлучити шта ће да ураде. Али у име Сједињених Држава, председник је јасно ставио до знања да неће бити америчке војске на терену", рекао је Милер на брифингу.
19:42 28.02.2024
Александар Вучић и Владимир Зеленски, састанак у Тирани - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
СРБИЈА
Вучић са Зеленским: Разговор о свим важним темама и иницијативама за мир
19:10 28.02.2024
НАТО није и неће постати страна у сукобу у Украјини, саопштио је канцелар немачке Олаф Шолц.
По његовим речима, Немачка неће учествовати у сукобу у Украјини.
16:31 28.02.2024
Турска је спремна да још једном пружи платформу за преговоре између Русије и Украјине, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган у видео обраћању учесницима самита Украјина-Југоисточна Европа који се одржава у Албанији.
„У принципу подржавамо мировни план који је предложио Зеленски. Али сам уверен да је неопходан услов за успех мировних иницијатива у Украјини учешће обе стране (Русије и Украјине) у преговорима. Спремни смо да поново обезбедимо сто за преговоре који су раније вођени у Истанбулу“, рекао је он.
"Мишљења сам да треба дати шансу дипломатији и дијалогу да се оконча рат, оствари праведан и трајни мир. Сматрам да је потребно покренути заједничке напоре како би се барем утврдили општи параметри мира, како би се успоставио правичан и трајни мир“, додао је Ердоган.
16:17 28.02.2024
Пољска преговара са Украјином о привременом затварању границе за извоз робе, рекао је новинарима премијер Доналд Туск.
"Нећу да кријем да са украјинском страном разговарамо о привременом затварању границе, о потпуном прекиду трговине“, рекао је Туск.
Истовремено, пољски премијер је напоменуо да би такво решење „било само привремено и болно за обе стране“.
"Пољска више извозе робе у Украјину него што увози. У Украјину продајемо много више него што нам долази из Украјине. Али различите групе имају различите интересе. Неки зарађују много на томе што Украјина може да тргује без царина, али већина много губи“, рекао је он.
Ипак, Туск је рекао да је „спреман да донесе одлуку, чак и тешку, ако је реч о граници са Украјином”.
14:38 28.02.2024
Руски ПВО системи оборили су око 16 часова украјински дрон изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
13:03 28.02.2024
Нове европске санкције неће имати никаквог утицаја на ток специјалне војне операције, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Наша земља развила је довољан санкциони имунитет да успешно нивелише још једне покушаје Брисела да поткопа стабилан тренд раста руске привреде. И свакако нове санкције ЕУ неће имати никаквог утицаја на ток специјалне војне операције или спровођење наше иностране политике“, истакла је она.
11:36 28.02.2024
Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:
Руске снаге ослободиле насеље Петровско (украјински ─ Степово) на авдејевском правцу, противник је том приликом изгубио готово 165 војника, четири тенка, два оклопна возила пешадије „бредли“, оклопни транспортер М113 и пет возила;
Оружане снаге Украјине изгубиле су током претходног дана на доњецком правцу готово 230 војника, 2 тенка, 2 оклопна возила пешадије;
Руска ПВО средства оборила су током претходног дана готово 100 украјинских дронова и три пројектила „хајмарс“;
Оружане снаге Русије побољшале су тактички положај на купјанском правцу, противник је током претходног дана изгубио готово 145 војника;
Оружане снаге Украјине изгубиле су у току протеклог дана на јужнодоњецком правцу готово 115 војника, противтенковски топ „рапир“ и складиште муниције;
Руски војници одбили су три контранапада јуришних група Оружаних снага Украјине и побољшали положај дуж фронта на доњецком правцу;
Оружане снаге Русије уништиле су радар за осветљење и осматрање украјинског ПВО система С-300.
10:52 28.02.2024
Тема пребацивања западних војних трупа у Украјину није се разматрала како конкретан предлог, изјавила је премијерка Естоније Каја Калас, преноси лист „Postimees“.
„Заправо, није се говорило о пребацивању трупа, то није био предлог. Можда је нешто изгубљено у преводу. То сада није тема преговора“, истакла је она.
10:41 28.02.2024
10:39 28.02.2024
Постоји низ потврда о присуству специјалних снага земаља НАТО-а у зони специјалне операције, изјавио је за Спутњик војни експерт и потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко, позивајући се на сопствене изворе.
„Чињеница да су овде присутни професионални војници и специјалне снаге земаља НАТО-а за нас није апсолутно никаква тајна. Штавише, постоји низ потврда за то: документи, страни језик, радио-пресретања. На украјинским полигонима раде западни инструктори. То се такође не крије“, рекао је Марочко.
Он је додао да су руске снаге изводиле нападе на сталне и привремене базе западних плаћеника из земаља НАТО-а.
„Према мојој претпоставци, ако се тако настави, онда ћемо, заиста, овде и званично видети НАТО трупе које ће се борити на територији Украјине. Јер сада Украјина има огромне проблеме са људским ресурсима, а наравно, нико нема намеру да губи пред изборе у САД. И чиниће све, укључујући и полулегално слање у Украјину такозваних добровољаца“, сматра саговорник агенције.
Марочко је приметио да у Украјини већ постоји интернационална бригада.
„Подсетићу да се пољско-литванско-украјинска бригада налази на територији Украјине од 2014. године. Изводила је неколико војних вежби. И, наравно, они могу да повећају ову бригаду и да делују, рецимо, на званичној основи, рецимо, на основу украјинског законодавства“, објаснио је Марочко.
09:53 28.02.2024
Украјински агент, који је прикупљао податке о кретању јединица Руске гарде у зони специјалне војне операције, а које би Оружане снаге Украјине користиле за извођење напада на руске снаге, ухапшен је на Криму за шпијунажу, наводи се у саопштењу Центра за везе са јавношћу Федералне службе безбедности Русије.
Против агента украјинских специјалних служби покренут је кривични поступак, а тренутно му је одређен двомесечни притвор.
09:27 28.02.2024
После Авдејевки украјинску војску чека домино ефекат без помоћи Запада, рекао је Владимир Кличко, брат градоначелника Кијева Виталија.

„Да ли сте видели Авдејевку? … И то неће бити ни први ни последњи пут ако се тако настави. Ако не будемо добили муницију, оружје, то ће се наставити, као домино ефекат“, рекао је он.

Према његовим речима, украјинској војсци је потребна муниција, а не војници НАТО-а.
Расправе о војницима НАТО-а у Украјини само одвлаче пажњу. Нама је потребна муниција, најбоље оружје, а не војници“, објаснио је Кличко.
09:26 28.02.2024
Шефица Одбора за одбрану немачког Бундестага Мари-Агнес Штрак-Цимерман је после састанка лидера западних земаља у Паризу изјавила за „Тејбл медија“ о рушењу европског јединства због различитих приступа помоћи Украјини од Француске и Немачке.
У светлу несугласица у Европској унији, она је рекла да московска „тактика функционише“.
„Рушење европског јединства сада је само питање времена“, истакла је Штрак-Цимерман.
07:58 28.02.2024
Неименовани европски званичник изјавио је да су у Украјини присутне западне специјалне снаге, пише „Фајненшел тајмс“.
„Сви знају да су у Украјини присутне западне специјалне снаге, само се то не објављује званично“, цитира лист високог европског војног званичника.
Званичник је додао да Макронова изјава о слању западних војних снага у Украјину има за циљ „стварање обуздавања и неизвесности“ у односима са Русијом.
Француски председник Емануел Макрон у уторак је рекао да су лидери западних земаља разговарали о могућности слања трупа у Украјину, али да консензус још није постигнут. Француски премијер Габријел Атал такође није искључио слање војске у Украјину и додао да Париз „не може да се помири“ са победом Русије.
07:46 28.02.2024
07:45 28.02.2024
Председник Украјине Владимир Зеленски дошао је у Албанију, саопштио је министар спољних послова ове земље Игли Хасани на мрежи Икс.
„Прекретница за јачање билатералних веза и солидарности са Украјином у њеној херојској борби против руске агресије“, написао је албански министар спољних послова Игли Хасан.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала